Új partnerek az agrárképzésben

Stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Egyetem a PARMEN Konzervipari Zrt-vel valamint a Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft-vel. Az együttműködések révén tovább bővült a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar gyakorlati képzőhelyeinek száma.

- A Debreceni Egyetem (DE) elhívatott abban, hogy kutatás-fejlesztési feladatait vállalati együttműködések keretében valósítsa meg. A Parmen Zrt. és a Farmgép Kft. az aláírt megállapodás szerint azonban a DE gyakorlati oktatásában is szerepet vállal, továbbá pályázati együttműködést is tervezünk. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar duális képzésében a partnervállalatok tevékenysége az agrárium egyre szélesebb spektrumát fedi le, ezzel biztosítunk versenyképes gyakorlati tudást hallgatóinknak. A most aláírt megállapodással egy piacvezető konzervipari vállalattal, valamint a hazai mezőgazdasági gépgyártást meghatározó piaciszereplőjével gazdagodott az egyetemi vállalati képzőhelyek sora – jelentette ki Harsányi Endre agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes a megállapodások pénteki aláírásán.

A PARMEN Konzervipari Zrt. évek óta a Debreceni Egyetem partnere. Széll István, a PARMEN Zrt. vezérigazgatója a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a gyakorlatok alatt a fiatalokat a gyártás és a minőség-ellenőrzés, a minőségirányítás folyamatába vonták be.   

- Vállalkozásunk sikerének záloga a szakképzet munkaerő, ezért is fontos, hogy közvetlenül is részt vegyünk a gyakorlati tudással rendelkező szakemberek oktatásában. A stratégiai megállapodással újabb területekkel gazdagodik az együttműködésünk. Társaságunknak a további fejlődéshez szüksége van a DE tudásbázisára, valamint pályázati projektjeinkben az egyetemi kapcsolatra – fejtette ki Széll István.

Gyökös Barna, a Farmgép Kft. ügyvezető igazgatója szerint a jövő mezőgazdászainak ismerniük kell a legújabb technológiákat. 

- Permetező gépeinket a nagy múltú debreceni növényvédő-gépipar hagyományait követve gyártjuk a felhasználók igényeinek megfelelően a legújabb technológiák alkalmazásával. Elkötelezett hívei vagyunk a precíziós gazdálkodásnak és a precíziós permetező növényvédelemnek. Szakmai bemutatókkal, technikai eszközök biztosításával és több évtizedes gyakorlati, szakmai tapasztalatunkat tudjuk segíteni a Debreceni Egyetem agrárhallgatóinak képzését – hangsúlyozta Gyökös Barna ügyvezető igazgató.    

A stratégiai megállapodás révén a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar duális képzésében már 21 vállalati partner vesz részt.

Sajtóiroda - ÉE