Egyetemi búcsú a stadionban

A végzős hallgatók magas száma, valamint a járványhelyzetben bevezetett korlátozások miatt a tavalyihoz hasonlóan a Nagyerdei Stadionban rendezte meg diplomaosztóval egybekötött tanévzáró ünnepségét a Debreceni Egyetem. Szombaton négy kar diákjai ünnepelték egyetemi tanulmányaik végét.

Pintér Ákos általános rektorhelyettes ünnepi beszédében kiemelte: a Debreceni Egyetem hallgatói és munkatársai történelmi időkben nyújtottak emberfeletti teljesítményt.

- Büszkék lehetünk egyetemünk hallgatói közösségére, amelynek csaknem 1350 tagja vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Hálásak lehetünk a Debreceni Egyetem Klinikai Központ munkatársaira, akik több mint 200 ezer darab oltást adtak be, és ezzel sokak életét mentették meg. A Debreceni Egyetem köszönettel tartozik munkatársainak és hallgatóinak az elmúlt egy évben végzett munkájukért és kitartásukért – hangsúlyozta Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

Az ünnepi eseményen karonként egy magyar és egy külföldi diák vette át jelképesen oklevelét az egyetem vezetőitől és dékánjától. Az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, az Informatikai Kar, valamint a Mezőgazdaságtudomány- és Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar csaknem 1165 végzős hallgatója tett idén sikeres záróvizsgát.

A tanévzáró ünnepi nyilvános szenátusi ülésen címzetes egyetemi tanár címet vehetett át Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, címzetes egyetemi docens címet Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint Ascsillán Endre, a General Electric Magyarország alelnöke, a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetének vezetője, mesteroktató. A Magyar Kupa-győztes DEAC jégkorongcsapatának tagjainak, Bogesic Vedran és Hetényi Zoltán teljesítményét Pro Facultate Juventutis Díjjal ismerték el.

A diplomaosztók sora az Általános Orvostudományi, a Bölcsészettudományi, a Természettudományi és Technológiai, valamint a Zeneművészeti Kar közös ünnepségével folytatódik, július 3-án, szombaton 16 órakor. Az Egészségügyi, a Fogorvostudományi, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, a Gyógyszerésztudományi, a Műszaki és a Népegészségügyi Kar diplomaosztóját július 10-én 16 órától rendezik meg ugyancsak a Nagyerdei Stadionban.

Sajtóiroda - ÉE