Több mint százharminc helyet javítva – legjobb magyar felsőoktatási intézményként – a 141. lett a Debreceni Egyetem a Round University Ranking (RUR) legfrissebb tematikus természettudományi rangsorában. A rangsor készítői kiemelkedőnek értékelték az intézmény kutatási teljesítményét.

A moszkvai székhelyű független szervezet legfrissebb természettudományi rangsorán 72.184 ponttal – a tavalyi 277. helyhez képest több mint százharminc helyet javítva – a 141. helyezést érte el a Debreceni Egyetem. Ezzel az eredménnyel a DE első lett a magyar felsőoktatási intézmények között.

A Round University Ranking készítői valamennyi egyetemet 20 mutató és az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete alapján – oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi mutatók (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%) – értékelik. A legjobb teljesítményt a kutatás kategóriában nyújtotta a Debreceni Egyetem, 80.326 pontjával a 87. pozíciót szerezte meg, míg az oktatásban szerzett 75.518 pont a 93. helyet jelenti.

A RUR 2021 Natural Sciences tematikus lista a világ 729 vezető felsőoktatási intézményének RUR Natural Sciences: top150-ben a DE teljesítményét vizsgálta. A rangsor élén három egyesült államokbeli egyetem: a California Institute of Technology (Caltech), a Princeton University és a Stanford University végzett.

Ugyancsak javítani tudott a DE a RUR műszaki rangsorában. A RUR Technical Sciences tematikus listán a tavalyi 598.-ról az 577.-re lépett előre, ezzel a harmadik a hazai intézmények között a Debreceni Egyetem.

A 790 intézményt összehasonlító rangsor élén az egyesült királysági University of Oxford végzett, amit az egyesült államokbeli California Institute of Technology (Caltech) és a kínai Peking University követ.

Sajtóiroda - TPL