Nemzetközi konferencia a BTK-n

„A hatalom nyelve - a nyelv hatalma” címmel rendez közös online nemzetközi konferenciát június 10-én és 11-én a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézete, a Debreceni Német Kulturális Fórum és a Német-Magyar Ifjúsági Szervezet.

A „Sprache der Macht - Macht der Sprache” elnevezésű, német nyelvű tanácskozáson a hazai felsőoktatási intézmények oktatói mellett német, szlovén, szerb és román résztvevők is tartanak előadásokat.

A szekciókban az előadók a nyelvészet, az irodalomtudomány, a médiatudomány, a filozófia és politikatudomány oldaláról mutatják be a politikai irodalom, a konzervatizmus-vita, a digitalizáció és a marketing nyelv hatalmi vetületeit.

A konferencia nyitónapján Jacqueline Schäfer retorika-kutató plenáris előadásában az aktuális német politikai beszédek retorikai aspektusait ismertette, amelyhez sorosan kapcsolódott Csatár Péter, a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar Német Nyelvészeti Tanszék vezetőjének prezentációja a politikai framing jelenségéről.

- A hatalom és a nyelv kapcsolatának vizsgálata a Germanisztikai Intézet és a Kulturális Archeológia Kutatócsoport egyik fő kutatási területe, a kétnapos online rendezvény remek alkalmat nyújt arra, hogy nemzetközi szinten ismerhessük meg a különböző kultúrák és nyelvek terén elért legújabb tudományos eredményeket – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Horváth Andrea, a Germanisztikai Intézet igazgatóhelyettese.


A programot idén negyedik alkalommal rendezi meg – a járványhelyzet miatt online térben – a Debreceni Egyetem Kulturális Archeológia Kutatócsoportja.

Bővebb információ a rendezvényről, valamint a program elérhetősége:  https://hirek.unideb.hu/hu/esemeny/210604_nemzetkozi-konferencia-btk-n


Sajtóiroda - BZs