Zenei kultúrmisszió az egyetemen

Felmérést indított a Liszt Társaság helyi tagozatának megalakításáról a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A cél, hogy koncertek és előadások révén minél többen megismerjék a zeneszerző munkásságát. A társasághoz egyetemisták, oktatók mellett bárki csatlakozhat.

Egy kérdőív formájában mérik fel a debreceni tagozat megalakításával kapcsolatos igényeket. A visszajelzések pozitívak, eddig csaknem 150-en jelezték, hogy szeretnének csatlakozni. Ez a szám azért kiemelkedő, mert a Liszt Társaságnak összesen 540 tagja van, ebből a budapesti központhoz körülbelül 250-en tartoznak jelenleg.  A fővároson kívül Pécsett, Sopronban, Szegeden, Szekszárdon és Kőszegen működik helyi tagozat.

- Debrecen egy olyan kulturális centrum, ami egyre jelentősebb helyet foglal el az ország zenei palettáján, így van létjogosultsága a debreceni tagozatnak. Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb óriása, aki bár sajnos nem tudott magyarul, de egész életében soproni útlevéllel járta a világot, magyarként élte az életét. Géniusza predesztinál minket arra, hogy így tisztelegjünk előtte. A klasszikus zene Debrecenben egyébként is hangsúlyos szerepet tölt be, ha ehhez még a társasággal sikerülne hozzákapcsolni egy ilyen meghatározó zeneszerző széles spektrumú munkásságát, akkor ez az örökség biztosan jobban beépülne a helyiek tudatába, és még nagyobb igény mutatkozna Liszt Ferenc zenéje iránt – mondta el a hirek.unideb.hu-nak a társaság megalakításának kezdeményezője, Pless Attila, a Zeneművészeti Kar dékánhelyettese.

Úgy véli, különféle kulturális programokkal tudna a tagozat mélyebben, részletesebben foglalkozni Liszt eszmeiségével, ezzel együtt pedig a közönség számára élményt is nyújthatnának. A tagozat több fórumon képviseltetné magát.

- Évente legalább három, de akár öt koncertet is szerveznénk, amelyek szorosan kapcsolódnának a zeneszerző munkásságához, emellett pedig ismeretterjesztő előadásokat tartanánk Liszt művészetéről. A legjobb magyar és külföldi Liszt-előadókat, művészeket hívnánk meg, mindez akár összekapcsolható lehetne a Zeneművészeti Kar programjaival is. Minden év október 22-én, a művész születésnapján ünnepi hangversenyt tartanánk, emellett pedig aktívan bekapcsolódnánk a Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíjjal kapcsolatos javaslattételi folyamatokba is. A Liszt magyar szemmel című folyóiratban negyedévente jelentetnénk meg cikkeket arról, hogy mi történik a debreceni tagozatnál, valamint egy olyan internetes felület létrehozásán is gondolkodunk, amely a Liszt Ferenc Társaság honlapjáról is elérhető lenne - fejtette ki Pless Attila.

A kezdeményezéshez életkortól függetlenül bárki csatlakozhat, tehát nem feltétel az intézményes klasszikus zenei előképzettség. A dékánhelyettes szerint ez egy kultúrmisszió, amelyben a fiatalok a kiemelt célközönség.

A tervek szerint a debreceni tagozat önálló szervezetként működne, de a bázisa a Zeneművészeti Karon lenne. A megalakulás idén őszre várható Liszt Ferenc születésnapjához időzítve, amikor egy ünnepi koncerttel mutatkozna be a helyi szervezet.

A Liszt Társaság Debreceni Tagozatába a következő rövid kérdőív kitöltésével ezen a linken lehet jelentkezni október elejéig.

Sajtóiroda - BZ