Létrejött a Magyarországi Drón Koalíció

Több mint 60 alapító tag, köztük a Debreceni Egyetem (DE) részvételével május 4-én megalakult a minisztériumokkal, valamint akadémiai és iparági szereplőkkel együttműködő Magyarországi Drón Koalíció (MDK).

A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén minél hamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában. Az együttműködési fórum koordinációs feladatait a Közlekedéstudományi Intézet és a Digitális Jólét Program (DJP) látja el. 

- A drónok mára a hétköznapjaink részévé váltak és az elkövetkező években további széleskörű növekedésre számítunk egyre több iparágban. Egy támogató szabályozási környezet kialakításán keresztül világszínvonalú drón-ökoszisztémát szeretnénk létrehozni, amely nemzetközi szinten is versenyelőnyhöz juttatja Magyarországot – mondta az online rendezett eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az MDK céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés és támogató jogszabályi keretrendszer mellett ösztönözze a drónok széleskörű elterjedését. Mindez lehetőséget teremt a magyar startupok, valamint a kis- és középvállalkozások számára, hogy nagy arányban vegyenek részt a drónok fejlesztésében, gyártásában, tesztelésében, illetve az azokon alapuló megoldások használatában, akár nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségben.  

– A mesterséges intelligencia alkalmazása, a drónok használata nem idegen a Debreceni Egyetem számára, hiszen az intézmény több kara, köztük az Informatikai, a Műszaki, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar is folytat a témához kapcsolódó fejlesztő- és kutatómunkát. A most alakult koalíció segítséget jelenthet a drónokkal kapcsolatos ismeretek oktatásában is, hiszen szeptembertől új képzésként légijármű specializációt indít a Műszaki Kar a járműmérnöki alapképzés keretében – mondta a csatlakozó dokumentum aláírását követően a hirek.unideb.hu portálnak Ailer Piroska, a DE műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese. A koalíció feladata, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatást kíván nyújtani a pilóta nélküli légijárművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető DroneMotive kezdeményezésnek. A szervezet szellemi műhelyént is működik, ezért a tervek szerint szakértői- és munkacsoportokat hoz létre, valamint konferenciákat is szervez a jövőben. A Drón Koalíció szakmai közreműködésével alakíthatják ki Magyarország Drón Stratégiáját is. 

Sajtóiroda - BZs