Díjazott irodalmár a BTK-n

Artisjus Irodalmi Díjban részesült „Éva születése” című kötetéért Bódi Katalin, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense. A díjazottak nevét április 21-én hozta nyilvánosságra az Artisjus Egyesület.

A 2006-ban életre hívott Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, amelynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg a nagydíjast és a négy alkategória díjazottjait. 

Bódi Katalin irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő a Debreceni Egyetem magyar-francia szakán diplomázott, 2005-ben PhD-fokozatot szerzett. A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében előbb tudományos segédmunkatárs (2003–2005), majd tanársegéd (2005–2011), 2011-től egyetemi adjunktus, 2019-ben habilitált docens lett. Kurzusai tárgya elsősorban a XVIII. századi magyar és világirodalom, az irodalom- és médiaelmélet, valamint a képzőművészet.

Kutatási területei: a regény alakulástörténete, a XVII-XVIII. századi regény, levélregény, műfajtörténet, valamint nőábrázolás a magyar és a francia irodalomban. 


2019-ben jelent meg az Éva születése című, válogatott esszéket, kritikákat és tanulmányokat tartalmazó kötete – olvasható az egyesület közleményében.

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület mintegy 23 ezer magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként. 

Sajtóiroda - BZs