Szenátus: személyi döntések

Az oktatási rektorhelyettesi, valamint az egyetem több köznevelési intézményének magasabb vezetői állására kiírt pályázatról szavazott április 20-ai ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa.

Egy perces néma felállással emlékeztek a Debreceni Egyetem koronavírusban elhunyt oktatóira, kutatóira, munkatársaira és hallgatóira a Szenátus április 20-ai rendkívüli ülésén. A járvány kapcsán Szilvássy Zoltán rektor beszámolójában kiemelte, hogy jó ütemben halad az egyetem kormány által támogatott Nemzeti Oltóanyaggyár Programjának előkészítése.

- A valamennyi kötelező és ajánlott védőoltást előállító létesítmény mellett megépül egy kifejezetten koronavírus elleni oltóanyagok gyártására alkalmas üzem is, ahol többféle – vektorvakcina, alegységvakcina, teljes elölt vírus – technológiával lehet majd oltóanyagot előállítani – sorolta Szilvássy Zoltán. A rektor hozzátette: a kísérletek jól haladnak, már több mint húsz liter áll rendelkezésre a magyar fejlesztésű, elölt vírust tartalmazó vakcinából is.

Bács Zoltán kancellár beszámolójában arról beszélt, hogy gazdálkodási szempontból rendkívül eseménydús időszakát éli az intézmény, megkezdődött az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése, folyamatban van a félkészülés a modellváltásra, illetve az új költségvetés tervezése.

- A modellváltás kapcsán várjuk a parlementi szavazást a közérdekű, közhasznú fenntartói alapítványokról szóló törvényről, az egyetemekre vonatkozó törvényről, valamint a nemzeti felsőoktatási törvény módosításáról. Abban bízunk, hogy a Debreceni Egyetem esetében nem fog változni az egyetem szerkezete-szervezete, tevékenysége, feladatellátása. Nem valósak azok a feltételezések, amelyek az intézmény névváltozásról szólnak, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány név magáé az alapítványé, nincs szándék az egyetem nevének megváltoztatására – jelentette ki Bács Zoltán.

A testület csütörtöki ülésén dékáni megbízást vett át Mátyus László professzor, aki 2026. június 30-áig vezetheti az egyetem Általános Orvostudományi Karát.

A Szenátus támogatta Bartha Elek oktatási rektorhelyettesi beosztás betöltésére irányuló pályázatát, így a professzor 2025. december 31-ig folytathatja munkáját.


Az egyetem köznevelési intézményeinél is új vezetőkről döntöttek: a Szenátus támogatta a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezetői álláshelyének betöltésére Denichné Hajdu Mónika Tímea pályázatát, a Debreceni Egyetem Óvodája intézményvezetői álláshelyének betöltésére Nagy Angéla pályázatát, a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája intézményvezetői álláshelyének betöltésére Balogh Beáta Anikó, az intézményvezető-helyettesi álláshelyének betöltésére Kovácsné Fazekas Mónika pályázatát.

DE Sajtóiroda - TPL