Varga Judit igazságügyi miniszter részvételével nyitották meg a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekcióját, amelyet idén a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervez. A négy napos online rendezvényen több mint ezren vesznek részt.

Az interneten közvetített nyitóünnepségen Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tudományos Diákköri Konferencia keretében végzett kutató munkát a legszigorúbb tanárok is komolyan veszik.

– Az ezekben kiemelkedőt nyújtó hallgatók gyorsan fejlődnek, közülük sokan megméretik magukat a nemzetközi porondon, így belőlük lesznek később a kollégáink, ők fognak minket meggyógyítani, ők hozzák majd az ítéleteket – fogalmazott. 

Papp László, Debrecen polgármestere úgy vélte, hogy a város vezetése és a Debreceni Egyetem nagyon szoros együttműködésben tervezi a jövőt.

– Bízom benne, hogy itt most olyan dolgozatok hangzanak el, amelyek előre viszik a magyar tudást, a gazdaságot – jelentette ki. 

- A joghallgatók képzésének megszervezése, szakmai előmenetelének biztosítása, a kiválóságok felkarolása nem pusztán oktatáspolitikai kérdés, hanem nemzeti érdek – hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter, a rendezvény fővédnöke.

A tárcavezető elmondta: az Igazságügyi Minisztérium elősegíti a jogászképzés szakmai színvonalának emelését, határokon innen és túl egyaránt. Ennek jegyében például oktatásfejlesztési- és kutatási programokat, doktori iskolákat, perbeszédversenyeket, konferenciákat támogatnak, de jogász ösztöndíjak nyújtásával is segítenek, melyekre éves szinte csaknem 500 millió forintot biztosítanak.   

– Manapság, amikor küzdelmeinket szellemi síkon vívjuk meg, a korábbiaknál is nagyobb szükség van a hazájuk iránt elkötelezett, szilárd és kiforrott világképpel rendelkező fiatal jogászokra – emelte ki a miniszter. 

Szikora Veronika, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja arról számolt be, hogy a konferenciára az ország nyolc jogi karáról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint határainkon túlról is érkezetek versenyzők. Összesen 270 dolgozatot mutatnak be a hallgatók.

- A legtöbben – 54-en – polgári jogi témákkal jelentkeztek, de olyan nem hagyományos témák is előkerülnek, mint például a mesterséges intelligencia kérdései, vagy az uniós jog hatásainak vizsgálata. A helyezésekről szakmai zsűri fog dönteni – fűzte hozzá a dékán.

- Az ember célja, feladata az, hogy minden téren fejlessze képességeit, kihozza magából a legtöbbet, a legjobbat, igyekezzen valóra váltani a reményeit – jelentette ki Balogh Judit, az Országos Tudományos Diákköri Tanács Állam- és Jogtudományi Szakmai Bizottságának elnöke.

Beszédében elsősorban a hallgatókhoz szólt, hangsúlyozva, hogy az 1951 óta kétévenként sorra kerülő OTDK keretében „születnek” a jövő tudósai. A 2003-ban szintén a DE ÁJK által szervezett OTDK-n számos olyan diák vett részt, akik azóta komoly tudományos és szakmai karriert futottak be – emelte ki. 


A megnyitó végén bejelentették, hogy a Roska Tamás Tudományos Előadás pályázatot ebben az évben Lukács Adrienn, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanársegédje kapja.

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójának honlapja ezen a címen érhető el. A hivatalos Facebook oldal. Az esemény Instagram profilja: #otdk2021law

Az eredményhirdetés április 15-n, (csütörtökön) 14 órától kezdődik, mely ide kattintva lesz követhető.Sajtóiroda - OCs