Huszonegyezer pályázó jelölte meg a Debreceni Egyetemet fogadó intézményként a most lezárult 2021/22-es Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében, ez az összes jelentkezés 42%-át teszi ki. A legnépszerűbbek a DE népegészségügyi és műszaki képzései voltak.

A magyar kormány által korábban indított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram a 2021/22-es tanévben újra elérhető, a jelentkezés január 16-án zárult le. Országosan összesen 49 ezer pályázat érkezett be, amelyből 21 ezer, azaz a jelentkezők 42%-a a Debreceni Egyetemet jelölte meg fogadó intézményként a résztvevő 32 magyarországi felsőoktatási intézmény közül.

A DE-t megjelölők között az első helyes jelentkezők száma mintegy 13 ezer (60%).  A tavalyi évhez képest a jelentkezések száma 55%-kal, az első helyes jelentkezők száma 65%-kal nőtt. Az idei pályázati periódusban több mint 50 ezer érdeklődővel volt az egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központja direkt kapcsolatban.

- Annak ellenére, hogy ezek a számadatok csak tájékoztató jellegűek, hiszen az idei rendelkezésre álló országos, mintegy 6300 fős új ösztöndíjas keret figyelembevétele után jelentősen csökkenni fognak, jól mutatják a DE népszerűségét, részesedését a nemzetközi oktatási piacon – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Jenei Attila. A Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központjának igazgatója hozzátette, hogy az eredmények a NOKK aktív toborzó tevékenységének hatékonyságát is igazolják.

Ebben az évben a népegészség (Public Health) MSc-szakra érkezett rekordszámú, közel 1000 első helyes jelentkezés, mely jól mutatja a nemzetközi felsőoktatás iránti kereslet naprakész voltát, emellett népszerűek voltak a műszaki menedzser (Engineering Management) és a professzionális pilóta (Professional Pilot) BSc-képzések.

További érdekesség, hogy a költségtérítéses képzések körében népszerű – orvos, fogorvos, gyógyszerész – szakokra idén sem érkezett kiemelkedően nagy számú jelentkezés (összesen 684 első helyes érkezett a 3 szakra).

Júniusra várható a döntés arról, hogy a 21 ezer hallgató közül kik nyerik el végül a SH ösztöndíjat a DE-re.

Sajtóiroda

A nemzetközi képzések népszerűsítéséhez az EFOP-3.4.3-16-2016-00021 -  „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című projekt nyújtott támogatást.