Több mint 1400 nézője volt a Debreceni Egyetem online beiskolázási rendezvényének, a DExpónak az első napon, amikor a TTK, az IK, valamint az MK mutatkozott be. Kedden az Állam- és Jogtudományi, a Bölcsészettudományi Kar és a tanárképzési szakok videóival folytatódik a tájékoztató.

- A Debreceni Egyetem egy igazi sikertörténet, ötszáz évvel ezelőtt a város polgárai úgy döntöttek, hogy a legfelsőbb szintű oktatási intézményt hozzák létre, ebben látták a város jövőjének, boldogulásának zálogát. A debreceni polgárok akaratából, áldozatkészségéből jött létre a Debreceni Református Kollégium, amelynek jogutódjaként alapították a Debreceni Egyetemet. 500 éven keresztül nem volt olyan időszak, hogy ne folytatódott volna az oktatás, Magyarországon ez a legrégebb óta folyamatosan egy helyen működő felsőoktatási intézmény, hiába voltak világháborúk, éhínség, járványok, török uralom, diktatúrák. A Református Kollégium és jogutód intézményei folyamatosan biztosították működésüket. Mára egy modern, hagyományaira büszke, a cívis értékrendet büszkén vállaló, ugyanakkor XXI. századi intézményként áll előttünk a Debreceni Egyetem, amely képzéseit, kutatásait, szemléletét, infrastruktúráját, létesítményeit tekintve ott van a világ jegyzett egyetemei között - hangsúlyozta Bartha Elek a DExpo nyitóvideójában. A Debreceni Egyetem beiskolázási rendezvényét idén a járványveszély miatt rendhagyó módon, online formában rendezi meg november 23-a és 27-e között.

A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese hozzátette: az intézmény Magyarországon egyedülállóan széles képzési kínálatával 13 képzési területen 14 karával 73 alapképzési, 87 mester, 6 osztatlan és 23 tanárszakot kínál, valamint 25 doktori iskola várja a jövő tudósait.

A legek egyetemének nevezte a Debreceni Egyetemet köszöntőjében Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzat elnöke, aki kifejtette: a DE nyújtja a legszélesebb képzési kínálatot, rendezi a legnagyobb gólyatábort, itt tanul a legtöbb külföldi hallgató és itt működik az ország legsikeresebb egyetemi sportklubja.

A hallgatói önkormányzati vezető ismertette az intézmény legjelentősebb hallgatói rendezvényeit a gólyatáborokat, a gólyabálokat, a yoUDay-t, valamint a kari eseményeket. Emellett kitért az egyetem nyújtotta kollégiumi lakhatási lehetőségekre, a tehetséggondozó és tudományos diákköri tevékenységre, a hazai és nemzetközi ösztöndíjprogramokra, a hallgatói juttatások rendszerére, valamint a  hallgatók és egyetemi polgárok számára elérhető további szolgáltatásokra, köztük a sportlétesítményekre és a DEAC nyújtotta sportolási lehetőségekre.

A DExpo első napján, hétfőn az intézményi tájékoztató mellett a Természettudományi és Technológiai Kar, az Informatikai Kar és a Műszaki Kar mutatkozott be. A hétfői nap videója elérhető a DExpo csatornáján, ahol kedden a Bölcsészettudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar képzéseiről, valamint a tanárképzési szakokról tudhatnak meg többet az érdeklődő hallgatók.

Hétfőn debütált a Debreceni Egyetem felvételizőknek szóló weblapja is, a felveteli.unideb.hu. Az oldalon külön tájékoztató szól a felvételizőknek, szülőknek és középiskoláknak, emellett felvételi információ, szakkereső, képzési térkép, kari tájékoztató és karrierrovat is elérhető, valamint a gyakori kérdésekre is választ kaphatnak a felvételizők.

További információ a DExpo Facebook-oldalán és a felveteli.unideb.hu-n.
 

Sajtóiroda - TPL