Fogászat felső FOK-on

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara a fogorvosképzés keretében minőségi, gyakorlatorientált, a mai rohamosan fejlődő, a digitális világ technológiáit is folyamatosan követő és biztosító képzést nyújt hallgatóinak.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara (FOK) 10 féléves, osztatlanképzés keretei között várja mindazon magyar és külföldi diákokat, akik fogorvosok szeretnének lenni. Az elmúlt évtizedek folyamatos bővítéseinek, fejlesztéseinek köszönhetően a kar infrastruktúrája mindenben megfelel a mai, XXI. századi elvárásoknak. Az oktatást és betegellátást szolgáló jelenlegi épületegyüttesben csaknem 70 kezelőegység, 2 száz fős előadóterem, több kisebb szemináriumi terem, valamint 1 különleges CAD/CAM oktatóterem is megtalálható.

- Idén ősszel fejeződött be a Fogtechnikai Tanlabor, valamint a preklinikai tanulmányok színhelyéül szolgáló Fantom- és Gyakorló Termek korszerűsítése és bővítése. A csaknem 700 magyar és külföldi hallgató modern, ergonómikus, a legújabb oktatási módszereket segítő (Dental Teacher) programmal felszerelt, felső kategóriás gyakorlóteremben sajátíthatja el a fogászati kezelési technikákat, a két utolsó év betegellátási gyakorlatai előtt – hangsúlyozta Bágyi Kinga, a FOK dékánja.

A kari vezető kifejtette: a képzés harmadévtől kifejezetten gyakorlatorientált, kiscsoportos foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a hallgatók a legújabb diagnosztikus, terápiás eszközökkel és anyagokkal, melyeket ki is próbálhatnak. Az alapozó általános orvosi ismereteket, preklinikai és klinikai, illetve szakmaspecifikus tárgyakat nagy tapasztalattal és tudással rendelkező, a szakma iránt elkötelezett oktatóktól sajátíthatják el a hallgatók.

- A kar a Fogorvosi Szolgálattal karöltve biztosítja a betegellátáshoz szorosan köthető modern eszközöket és azok gyakorlatban történő alkalmazásának megismerését. Rendelkezésre áll például két operációs mikroszkóp, melynek segítségével magas színvonalon, speciális tudást és gyakorlatot igényló nehéz eseteket is képesek vagyunk megoldani – emelte ki a dékán, aki maga is rendelkezik ezzel az újnak mondható endodoncia szakképesítéssel.

Az eszközpark részét képezik még: CBCT, oral scan, CAD/CAM, számítógépes tervező programok, valamint a hozzá illeszthető marógépek és 3D nyomtatók. Ezek segítségével valósággá válhat egy teljesen új és még precízebb technológiával elkészített fogpótlás.

A hallgatók öt év alatt az elmélet mellett komoly gyakorlati tapasztalatokra is szert tesznek, képessé válnak az önálló munkavégzésre. Az itt kiadott diplomát nemcsak Európában, hanem a világ számos országában elfogadják.

Azt is megtudtuk, hogy a FOK hallgatói bekapcsolódhatnak a tudományos életbe a kar európai színvonalú, modern Kutató Laborjának köszönhetően diákkörösként, majd később a végzés után az országban egyedülálló önálló Fogorvosdoktori Iskola posztdoktori programjainak keretein belül.

– Friss diplomásaink a doktori képzéseinken kívül választhatják a posztgraduális képzés valamelyik szakképzési programját, de akár azonnal munkát vállalhatnak, és önállóan dolgozhatnak az állami-, vagy akár a magán szektorban, néhányan pedig külföldön találják meg számításaikat – jegyezte meg a dékán.

Hozzátette: a jövőben angol és magyar nyelven elérhető digitális fogászati tervező (odontotechnológus) alapképzést indítanak. Az ezt befejezők képesek lesznek a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazásával elősegíteni a fogorvosok és a fogtechnikusok munkáját.

A színvonalas oktatás mellett a kar hallgatóit tehetséggondozó-, külföldi cserediák, valamint színes, szórakoztató programok is várják. Fontos feladatuknak tekintik az öreg diákokkal történő szoros kapcsolattartást. A kar eseményeiről saját szerkesztésű kiadványukban, a Contact Magazinban is beszámolnak.


Sajtóiroda - OCs