Elismerés az egyetem botanikusának

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének Elnöksége a Pro Hortis Díj Richter Aladár tagozatát adományozta Papp László részére. A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója október elején, a szervezet idei közgyűlésén vette át a kitüntetést.

A gyűjteményes kertekben és a Szövetség vezetőségi tagjaként a hazai kertekért végzett jelentős, példamutató szakmai eredményért ítélte oda a szövetség ezen szakmai díját a debreceni botanikus részére a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének Elnöksége. Papp László a kitüntetés kapcsán a hirek.unideb.hu-nak elmondta: nagyszerű és megtisztelő, hogy e tudományterület szakmai szövetsége elismerte az egyetemi gyűjteményben – mint országunk egyik nemzeti kincsében – végzett 15 éves kertvezetői munkáját is.

Fotó: Orlóczi László igazgató, ELTE Füvészkert

- Tudományos intézményként a botanikus kertek legfontosabb feladata a növényvilág diverzitásának fenntartása, illetve bemutatása. Az ex situ növénymegőrzés célja, hogy bármikor képesek legyünk egy adott, alkalmas területre visszatelepíteni az ott honos, fokozott veszélyben lévő növényeket. Volt olyan év például, amikor mintegy 30 faj több mint hétezer egyedét telepítette vissza a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, és a munka azóta is tart – idézte fel Papp László, hozzátéve, hogy az intézmény és ő maga is több alkalommal nyújtott szakmai segítséget más tudományegyetemi botanikus kerteknek az ex situ védelemben és gyűjtemények rendszerezésében is.

A DE Botanikus Kertje a botanikai természetvédelmen túl számos egyetemi képzésben és kutatásban is fontos szerepet lát el a botanikától az ökológián át a farmakognóziáig, a gyógyszerész- és orvosképzésben például a kertben fellelhető gyógynövényeket hasznosíthatják. Emellett meghatározó pont a debreceni természettudományos ismeretterjesztésben, folyamatosan érkeznek látogató csoportok a térség általános és középiskoláiból is.

Papp László 1982-ben a Debreceni Egyetem jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett ökológus szakirányon. Az egyetemet követően a Debreceni Agrártudományi Egyetem Növénytani és Növényélettani Tanszékének ösztöndíjas gyakornoka, majd tudományos segédmunkatársa lett, ahol sokrétű növénytani, természetvédelmi oktatási és kutatási feladatokat látott el. 1990-től két éven keresztül a Biogal Gyógyszergyár laborvezető biológusa, témája az antibiotikum-kutatás volt. 1992-től a Debreceni Egyetem TEK Botanikus kertjének biológusa, 1995-től igazgatóhelyettese és egyebek mellett a kert kaktuszgyűjteményének kurátora lett. 2005-től a Debreceni Egyetem Botanikus Kert igazgatója. Tizenhat szak- és ismeretterjesztő könyv társszerzője (egynek szerkesztője is), több mint 100 tudományos és ismeretterjesztő cikk szerzője, társszerzője, ezen felül számos tudományos mű lektora. Tizenegy hazai és külföldi botanikai, természetvédelmi tudományos társaság, egyesület tagja, többnek elnöke és alapító elnöke. Öt hazai botanikai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja mind a mai napig. Munkáját 2002-ben Pro Natura emlékéremmel, 2004-ben Diószegi Sámuel-díjjal, 2010-ben Anisits János-díjjal jutalmazták, 2015-ben pedig a Magyar Madártani Egyesület örökös tagja-díjat kapta meg.

Sajtóiroda - TPL