Koronavírus és várandósság

Az egészséges kismamák nem fogékonyabbak a fertőzésre, és amennyiben megfertőződnek, az nem okoz súlyosabb tüneteket. A DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály főorvosa ad tanácsokat.

- Világszerte kevés a tapasztalat a koronavírus várandósokra gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Az eddigi esetek azt mutatják, hogy a kismamák legtöbbször enyhe vagy közepesen súlyos tüneteket produkálnak. A rendelkezésre álló adatok szerint a vírusfertőzést az újszülött elkaphatja. Az eddigi ismeretek alapján az anya vírussal való fertőződése nincs hatással az újszülött fejlődésére – fejtette ki Lampé Rudolf, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

- A terhes kismamák koruknál fogva sem tartoznak a veszélyeztetett rétegbe. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészséges anyáknál a várandósság nem növeli a koronavírus kockázatát.  Az egészséges emberek számára a fertőzöttségen túl sokkal inkább a COVID-19 által okozott szövődmények okozhatják a komolyabb problémát, a komplikációkat – tette hozzá Bacskó György, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály főorvosa.

A legfontosabb a megelőzés. Ugyanazok az irányelvek vonatkoznak a várandós nőkre is, mint a nem terhesekre. Rendszeresen mossanak kezet, zsebkendőbe köhögjenek, tüsszentsenek, és azt dobják ki, lehetőség szerint válasszák az otthoni munkavégzést. A terhesgondozás ideje alatt célszerű az előre lefoglalt vagy tervezett találkozást megbeszélni a kezelőorvossal, és csak a kötelező ultrahang- és szűrővizsgálatokon részt venni. A legtöbb egészségügyi intézmény, így a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is harmonizálta a várandósgondozás menetét, annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentse az orvos-beteg találkozások számát.

- A koronavírus-fertőzöttségre utaló tünetek esetén érdemes a kismamáknak felvenni a kapcsolatot a kezelőorvosával. Át kell gondolni, hogy lehet-e más oka a tüneteinek – láznak, köhögésnek -, akár egy esetleges vizeletfertőzés, ami gyakori a kismamák esetében. Ha teheti, enyhe tünetek esetén is maradjon otthon. Amennyiben indokolt, a koronavírus fertőzést igazoló teszt elvégzését a kezelőorvosa kezdeményezni fogja. Amennyiben a vírus teszt pozitív, akkor sem kell feltétlenül a kismamának a kórházban maradnia. A koronavírus-fertőződéssel járó láz csillapítására ugyanazt a terhesség alatt alkalmazható lázcsillapítót használhatja, mint más betegség esetén is. Ha tünetei súlyosbodnak, csak akkor szükséges a kórházi felvétel – részletezte a klinika igazgatója a hirek.unideb.hu kérdésére.

- Mind a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, mind a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján elkülönítettek a COVID-19 fertőzött, illetve gyanús betegek számára egy más egységektől teljesen elzárt részleget. Mindkét intézmény a területileg illetékes betegeket látja el. Arra nincs mód, hogy csak az egyik intézmény lássa el a vírusfertőzött betegeket vagy a gyanús eseteket, mivel a koraszülöttek ellátása a Klinikai Központban maximális felszereltséggel megoldott, itt zajlik régiós szinten a 23-37. terhességi hétig a koraszülések kezelése – magyarázta a főorvos. 

A koronavírus-pozitív kismama, amennyiben tüneteik miatt mégis kénytelen felkeresni a klinikát, előtte feltétlenül értesítse az intézményt, hogy fel tudjanak készülni a fogadására.

Amennyiben a betegség komolyabb tünetek nélkül zajlott le, és az első tünetek észlelésétől eltelt a 14 nap, érdemes a kismamának ultrahang vizsgálatra jelentkeznie, hogy felmérjék a magzat állapotát.

- Fontos kiemelni, hogy a terhesség alatt esetleg kialakuló betegségek, mint például a terhességi cukorbetegség vagy a terhességi mérgezés mindig egyéni kezelést igényel. A szakorvos egyéni elbírálása alá esik, hogy a vírusos járvány idején milyen kezelés segíti a kismama és babája egészségét. Egy problémamentesen zajló terhesség esetében nem indokolt semmiyen speciális kezelés – hangsúlyozta Bacskó György.

A szülés folyamata is ugyanúgy történik. A vírusfertőzés vagy gyanú esetén kísérő nem tartózkodhat az izolált szülőszobában. A vajúdás során azonban egyéni mérlegelés alapján elkísérheti az anyukát egy hozzátartozó, ennek körülményei a KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján megoldottak. A szülés módját nem befolyásolja, hogy a kismama koronavírus fertőzött, és csak ezért nem végeznek az orvosok császármetszést, mivel az nem nyújt nagyobb biztonságot az anyának vagy az újszülöttnek. A szakemberek a vírusfertőzéssel kapcsolatban csak súlyos légzőszervi tünetek esetén döntenek a császármetszés mellett a fertőzött várandós kezelésekor.

- A teljesen elkülönített részleg légtechnikai szempontból sincs összekötve más egységgel, ezáltal teljesen elszeparált. Ennek a területnek az ellátásához külön szülésznőket és külön orvosokat biztosít a klinika. Egy koronavírusos kismama szülése esetén a személyzetnek kötelező a speciális védőfelszerelés viselése és az izolált szülőszobába csak a szükséges személyzet juthat be, akik adott esteben a császármetszést és az újszülött ellátását is helyben képesek elvégezni. Itt a természetes szülési mód vagy a császármetszés is ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos szülőszobán, mind a szakemberek képzettsége, mind a szükséges felszerelés biztosítása miatt is – jelentette ki Lampé Rudolf.

A baba megszületését követően az édesanya az újszülöttel maradhat vírusfertőződés esetén is, hiszen fontos a bőr-bőr kontaktus. A szoptatás és a kötődés kialakulásának szempontjából sem indokolt az anya és gyermekének különválasztása.

- Fontos az anyatejes táplálás az újszülöttnek, egyelőre nincs arról információ, hogy az anyatejjel a fertőzés átvihető lenne. Azonban ajánlott óvintézkedéseket tenni. Szoptatás előtt kezet kell mosni, és az anyának szájmaszkot kell viselnie a szoptatás alatt, valamint nagyobb figyelmet kell fordítani a szoptatáshoz használt eszközök fertőtlenítésére – figyelmeztet a klinikaigazgató.

A szakemberek egybehangzóan azt hangsúlyozzák, hogy egy komplikációmentes terhesség esetében a járványügyi veszélyhelyzet idején a legfontosabb a fegyelmezettség és a körültekintés a fertőzés megelőzésére. A kismama táplálkozzon egészségesen, mozogjon, amennyit a lehetőségei engednek, és a kötelező vizsgálatokon kívül maradjon otthon. Bármilyen, a terhességével összefüggő betegség, valamint a koronavírus fertőzés esetén a kezelőorvosa irányításával megkapja a megfelelő kezelést a felépüléséhez.

Sajtóiroda