Az otthonmaradás a legjobb védekezés

A koronavírus-járvány idején a különösen veszélyeztettek csoportjába tartoznak a tüdőbetegek, a dohányzók és a pollenekre allergiások, az ő szervezetük ugyanis fogékonyabb a megbetegedésre. A tüdőbetegeknek a járvány megelőzése és a szabályok betartása különösen fontos.

Bittner Nóra, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta: országos statisztikák alapján tavaly hazánkban csaknem 194 ezer COPD-s tüdőbeteget tartottak nyilván. Ennél nagyságrendekkel több a dohányzók és az allergiások száma Magyarországon.

- A hörgő és a tüdőhólyagok nyálkahártyája jó táptalaj a cseppfertőzéssel terjedő COVID-19 vírus osztódására. A tüdőbetegek légúti nyálkahártyája a krónikus gyulladás miatt védtelenebb a fertőzésekkel szemben. Amennyiben ez bekövetkezik, először felsőlégúti tünet (köhögés), majd alsó légúti gyulladás, (tüdőgyulladás) alakul ki – magyarázta el Bittner Nóra.

A tüdőgyógyász ezért arra kérte a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőket, hogy a koronavírus-járvány alatt ne menjenek nagyobb közösségekbe, egy másik embertől pedig tartsanak legalább két méter távolságot.

- Ezekben a hetekben nem nekik kellene bevásárolni az élelmiszerboltban, a patikában, a drogériában. Védekezni ezen kívül elsősorban otthonmaradással tudnak, másrészt a gondozott betegeknek változatlanul rendszeresen kell használni a különböző légzést könnyítő aerosolokat (spray-ket), amiket most e-recept segítségével tudnak kiváltani. Az úgynevezett gyógyszerfelírási javaslatok jelenleg írásbeli meghosszabbítások nélkül is érvényesek – tájékoztatott a szakember.

Néhány hét múlva megkezdődik a pázsitfűfélék virágzásának időszaka, amelyre nagyon sokan allergiások. Bittner Nóra kiemelte: a virágzás előtt már legalább két héttel el kell kezdeni az antihisztaminok adagolását, hogy ne is alakuljanak ki a tünetek, vagy sokkal enyhébb formában jöjjenek elő.

- Természetesen a maszk viselése csökkenti a légutakba jutó pollenek mennyiségét, tehát a hordása javasolt. Azon súlyos asthmás betegeknek, akik immunterápiában részesülnek, illetve azoknak, akik darázscsípés elleni  rendszeres védelmet kapnak, a kezelést allergiájuk miatt változatlanul meg kell kapniuk, hiszen ennek az elhagyása esetén életveszélyes állapotba kerülhetnek – hívta fel a figyelmet a tüdőgyógyász.

A klinikaigazgató a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy az intézményben jelenleg csak a sürgős esetekkel foglalkoznak. A nem akut ellátást igénylő betegforgalom a Tüdőgyógyász Társaság által kiadott irányelveknek megfelelően, a háziorvosi és tüdőgondozói hálózattal egyeztetetten a szakrendeléseken szünetel. Így későbbre halasztották a tünetmentes, de rendszeres gondozásra előjegyzett betegek ellátását. Természetesen az érintetteket erről értesítették, és a Tüdőklinika honlapján is megjelent a megváltozott járó és fekvőbeteg ellátási rend.

Sajtóiroda – OCs