Megalakult a DE Járványügyi Munkacsoport az új koronavírus-fertőzés elleni hatékony védekezés érdekében. A kockázatosnak ítélt területekre a dolgozók hivatalos utazásait felfüggesztették, az érintett területekről 3 héten belül visszaérkezett, valamint beteg hallgatóktól azt kérik,maradjanak otthon.

A most megalakult egyetemi irányító szervezet a Debreceni Egyetem 40 ezres polgárságának és Debrecen város lakosságának védelme érdekében több intézkedést is hozott.

Az új koronavírus elleni védekezés kapcsán március 5-én megalakult testület tagja többek között Szilvássy Zoltán az egyetem rektora, Bács Zoltán az egyetem kancellárja, valamint a DE KK Infektológiai Klinika igazgatója, Várkonyi István. A testület munkájában részt vesz a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke Berényi Ervin, a DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója, Jenei Attila, valamint az intézmény több karának dékánja is. A testület azonnali intézkedésként felfüggesztette a dolgozók hivatalos kiutazását a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs által megjelölt és a koronavírus infekció esetdefiníciója szempontjából kockázatosnak ítélt területekre.

Azokat a hallgatókat, akik a kockázatosnak ítélt területeken jártak, és 3 hétnél rövidebb idő telt el Magyarországra érkezésük óta, vagy magukon tüneteket - láz, torokfájás, köhögés, levertség - tapasztalnak, arra kérik, hogy maradjanak otthonaikban, ne látogassák az előadásokat. Ennek ellenőrzésére az intézmény vezetői és az Irányító Törzs tagjai valamennyi rendelkezésre álló törvényes eszközt igénybe vesznek.

Amennyiben az operatív törzs által megjelölt és a koronavírus infekció esetdefiníciója szempontjából kockázatosnak ítélt területek hallgatói 3 hétnél régebben tértek vissza hazájukból tanulmányaik folytatására és tünetmentesek, látogathatják az előadásokat, szemináriumokat és gyakorlatokat; rájuk nézve semmilyen korlátozás nincs.

Az egyetem rektorának közleménye szerint az oktatóknak és dolgozóknak az operatív törzs által megnevezett területekre a kiutazás egyéni elhatározásból csak szabadság terhére, magánúton lehetséges. Ebben az esetben a hazaérkezést követően 3 hét önkéntes karantén betartása szükséges. Az intézmény egészségügyi dolgozóitól azt kéri, hogy szakmai tevékenységük keretében külföldi szakmai rendezvényen ne vegyenek részt.

A DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ levélben kérte a külföldi és külön az iráni hallgatókat, hogy aki 3 hétnél korábban tért vissza fertőzött területről, és tünetei vannak, maradjon otthon, és telefonon vegye fel a kapcsolatot a központ munkatársaival. Emellett felhívják a diákok figyelmét arra, hogy jelezzék, ha igazolt koronavírusos beteggel érintkeztek. 

A DE Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja (HKSZK) a kollégiumi hallgatókat arról tájékoztatta, hogy akik a koronavírus gócpontjának tekinthető területekről 21 napnál nem régebben érkeztek Magyarországra, azt kötelesek jelezni a kollégium vezetésének. Ezeknek a diákoknak a kollégiumi szobában kézfertőtlenítő szert biztosítanak, amelyet a hallgatók minden kilépésnél kötelesek használni. Az érintett szobák lakóinak figyelmét felhívják arra, hogy a közösségi tereket csak a legszükségesebb esetekben használják.

Sajtóiroda - CzA