Színházi csemege - angol nyelven

Hazai és külföldi színjátszó csoportok közreműködésével rendezi meg május 16-18. között a Debreceni Egyetem és Debrecen város Önkormányzata a Csokonai Színház közreműködésével a 11. Angol Nyelvű Színjátszó Találkozót.

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete 1999-ben indította útjára a Debreceni DrámaFesztivált, amely története során hallgatói színjátszó csoportoknak biztosított lehetőséget angol nyelvű színházi produkciók bemutatására.


Ennek szellemiségét és hagyományát kívánja újraéleszteni az Angol Nyelvű Színjátszó Találkozó, amelyet május 16-18. között rendez közösen a Debreceni Egyetem, a Debreceni Egyetemi Színház és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata öt külföldi (romániai magyar, ukrán, cseh, valamint két német) és három magyar csoport közreműködésével.


– A közelmúltban ért véget Debrecenben a DESZKA Fesztivál, és máris új színházi csemege várja a műfaj iránt érdeklődőket, ezúttal angol nyelven és az egyetemmel közös szervezésben – mondta a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs. Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: a program kulturális rést tölt be a városban, amely – köszönhetően az itt tanuló külföldi diákoknak és az itt működő külföldi cégeknek – egyre inkább idegennyelvű lesz.

- A mostani esemény előhírnöke annak, hogy nem csupán egyetlen rendezvény erejéig, hanem állandó, kőszínházi programmal kell lehetőséget biztosítani az angol nyelvű színjátszás számára Debrecenben - tette hozzá az alpolgármester.


– A város gazdag hagyományokkal rendelkezik a színjátszás terén, amelynek ápolásából a Debreceni Egyetem is részt szeretne vállalni, hiszen küldetésünk, hogy az oktatás mellett a kulturális igények kielégítésén is munkálkodjunk, különösen akkor, ha egy kétévtizedes hagyománnyal rendelkező esemény felelevenítésében tudunk közreműködni, amely – bár angol nyelven – elsősorban egyetemi hallgatók számára biztosít lehetőséget tehetségük bemutatására – fogalmazott Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.


A program részleteit – előadókat, előadásokat – a rendezvény fő szervezője, Németh Lenke, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója ismertette, hangsúlyozva, hogy az eddigiekkel ellentétben nem versenyezni, hanem bemutatkozni hívták a különböző művészeti csoportokat, ugyanakkor rangos, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri értékeli majd a produkciókat.


A rendezvény hivatalos megnyitója május 16-án, csütörtökön 16 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Főépületének (Egyetem tér 1.) Karácsony Sándor termében.


Az előadások nyilvánosak és ingyenesen látogathatók. A Studio 111 a Debreceni Egyetem Főépületében (Egyetem tér 1.) az első emelet 111-es teremben (Angol-Amerikai Intézet), a Víg Kamaraszínház pedig a Bajcsy-Zsilinszky utca 1. alatt található.


Sajtóiroda – BZs
Fotó: Miskolczi János