„Kulturális hidat építünk…”

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a lengyel város, Toruń egyeteme, a Nicolaus Copernicus University. A közös munkáról szóló szerződést ünnepélyes keretek között csütörtökön írta alá a két kar dékánja az intézmény Karácsony Sándor termében.

A szerződés célja az eddigi közös tudományos-, oktató- és kutatómunka, valamint a Debreceni Egyetemen folyó lengyel képzés megerősítése, konferenciák szervezése, emellett intenzív hallgatói és oktatói cserék megvalósítása.


– A Debreceni Egyetem számára kiemelten fontos terület a nemzetközi kapcsolatok ápolása, amelyben prioritást élveznek a lengyel-magyar együttműködések – mondta az aláírást megelőzően Bartha Elek. Az egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte: a most létrejött megállapodás kezdetben személyes kapcsolatokon alapult, mostanra egyetemi bázisra épülő együttműködéssé fejlődött, és számos területen, köztük az idén 45 éves lengyel szakos képzés újjáépítésére is lehetőséget nyújt.


Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar dékánja a megállapodás létrejöttét megelőző évek munkáját értékelve kifejtette, a kar legfontosabb küldetése a nemzetköziesítés, hogy eredményeiket a nemzetközi közvélemény számára a partnerek saját anyanyelvén közvetíthessék az intézmény oktatói.


– A közös munka egyik legjelentősebb állomása az a 2020 májusára tervezett nemzetközi konferencia lesz, amelyet az egyetem, a város és a Református Hittudományi Egyetem közösen rendez majd az I. világháború témakörében – emelte ki a dékán.


A Debreceni Egyetem legújabb partnerintézménye a Nicolaus Copernicus University, amelyet a 2. világháborút követően alapítottak, mára az egyik legnagyobb presztízsű felsőoktatási intézmény, és amelynek székhelye Toruń az UNESCO világörökségének része.


– A történelem tanulmányozása volt az első olyan terület, amely elsőként összekapcsolta a két város egyetemét, ez a kapcsolat azonban számos területen bővül majd a jövőben, hiszen a most megkötött együttműködés is azt jelzi, hogy társadalmi és kulturális hidakat építünk – mondta Stanisław Rosak professzor, a toruń-i egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja.


A lengyel egyetemi delegáció tagja volt Roman Czaja is, akit 2018 júniusában avatott díszdoktorává a Debreceni Egyetem. A professzor hangsúlyozta, hogy szeretné az eddigi közös munkát magasabb szintre emelni azzal, hogy a Magyarország-Lengyelország, Debrecen-Toruń tengely mentén működő felsőoktatási intézményeket is bevonják a közös kutatómunkába.


Pósán László, az Egyetemes Történeti nem önálló Tanszék docense a két országot összekötő ezeréves történelmi kapcsolatokat idézte fel, hangsúlyozva, hogy a múltbéli dolgokat nem csupán megismerni, hanem újjáépíteni is kell.


– Ezek közül több tennivaló a kormányok feladata, a tudás, a szellem, a közös kulturális hagyományok ápolásában azonban kiemelkedő szerep jut a két ország egyetemeinek, amelyek – többek között – a ma megkötött együttműködéssel és a jövőbeli közös munkával tudnak hozzájárulni a kapcsolatok erősítéséhez.


Sajtóiroda - BZs