Rekordszámú, több mint 700 diáktudós vesz részt a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos- és Egészségtudományi Szekcióján, amelynek április 23-26. között a Debreceni Egyetem ad otthont. A rendezvényen 563 tudományos előadás hangzik el.

- Ez egy olyan verseny ahol a nem győztesek is nyernek: ismereteket, tudást. A tudomány nemes feladata a megismerés, a tudomány iránti elköteleződés pedig egy életen át tartó örömforrást biztosít – fogalmazott Tőzsér József, a Debreceni Egyetem Főépületében tartott megnyitón kedden. Az intézmény egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy a tudomány bizonyos értelemben áru is, hiszen hiába végez valaki briliáns kutatást, ha nem tudja eladni akár a finanszírozók, akár a társadalom felé, ezért a hallgatóknak is meg kell tanulniuk, miként „adják” el saját tudományukat.

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő OTDK rendezvénysorozat 16 szekciójából hagyományosan az Orvos- és Egészségtudományi rendezvény a legnagyobb. A 2019-es debreceni konferencián minden eddiginél több, összesen 708 diáktudós vesz részt. A tudományos előadást bemutató hallgatók többsége a négy orvosképző egyetemről, az egészségtudományi képzésben résztvevő intézményekből, továbbá a határon túlról Marosvásárhelyről, Újvidékről és Ungvárról érkezett. Idén az angol nyelvű képzésekben résztvevő diákok is jelentős számban szerepelnek a fórumon.

Ebben az évben első alkalommal középiskolások is részt vehetnek az egyetemi hallgatói tudományos élet legmagasabb fórumán.
- Felismertük, hogy nagyon sok tehetséges középiskolás diák külföldre megy, ezért meghívtunk olyan diákokat, akik érdemesek arra, hogy jelen legyenek. A 16 szekcióban mintegy 600, itt Debrecenben pedig 60 középiskolás vesz részt, közülük 12-en lehetőséget kapnak eredményeik bemutatására is – mondta Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) és Népegészségügyi Kara által szervezett konferencia több szempontból is kiemelkedő.

- Ez minden idők legnagyobb rendezvénye, hiszen ilyen szekció ekkora létszámmal, ilyen sok tagozattal még nem volt. A tudományos diákkör, mint hungarikum, nagyon jelentős a tudományos utánpótlásszerzés szempontjából és a tehetséggondozás páratlan eszköze – emelte ki Mátyus László, az OTDK Orvos-és Egészségtudományi Szekció Szakmai Bizottságának elnöke, az ÁOK dékánja.

A péntekig tartó program 10 helyszínén 563 tudományos előadás hangzik el.  A több mint 700 diáktudós 60 orvostudományi, 4 fogorvostudományi, 6 gyógyszerésztudományi és 14 egészségtudományi, így összesen 84 tagozaton belül mutatja be kutatási eredményét. A pályamunkákat csaknem 200, az orvos- és egészségtudományok területén elismert kutató, akadémikus és neves szakember értékeli.

Erdődi Ferenc, a 34. OTDK ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tudományos diákköri munka hozzájárul a hallgatók karrierjéhez, ugyanakkor nem kötelező. Ennek fényében igazán nagy eredmény az, amit a TDK elért, hiszen a fiatalok önkéntesen vesznek részt ilyen nagy számban a rendezvényen.

Az esemény megnyitóján Hankó Balázs, orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztos is köszöntötte a fiatal kutatókat. Beszédében arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy ők fogják meghatározni a jövő tudományos világát és utat mutatnak majd a társadalomnak.

A 34. OTDK Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának ünnepi előadását Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem professor emeritusa tartotta. A megnyitón vette át az idén alapított Roska Tamás díjat a szekció kitüntetettje Pipicz Márton, aki tudományos előadást is tartott.

Sajtóiroda-MM