Középpontban a germanisztika

Idén a Debreceni Egyetem adott otthont a Magyar Germanisták Társasága éves közgyűlésének. A pénteki eseményhez kapcsolódva a Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézete „Az erőszak témája a germanisztikai kutatásokban” címmel rendezett szakmai konferenciát a DAB Székházban.

A germanisták éves vándorgyűlésén az ország valamennyi, német oktatással foglalkozó felsőoktatási intézménye képviseltette magát. A találkozó az éves munka értékelése mellett a legfrissebb tudományos eredmények bemutatására is alkalmat teremtett.

– Mindezeken túl a rendezvény arra is lehetőséget nyújtott, hogy erősítsük kapcsolatainkat Közép-Európa hasonló profilú intézményeivel. Ebben nem csupán a hazai egyetemeknek, hanem a Germanisták Társaságának is hatalmas érdemei vannak – fogalmazott köszöntőjében Csatár Péter. A Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese kiemelte: a Debreceni Egyetemen mintegy 200 diák tanul alap-, mester- vagy tanárképzés keretében németül, és a régióban működő nemzetközi ipari vállalatoknak, szolgáltató központoknak köszönhetően folyamatosan emelkedik a nyelvtanulás népszerűsége.

A rendezvény nyitóelőadását „Erőszak az irodalomban. A sebezhetőség medialitása, retorikája és esztétikája” címmel a németországi Dortmundból érkező Sigrid Nieberle professzor tartotta. Ezt követően az éves közgyűlés kiemelkedő eseményeként adták át a Pro Germanistica Hungarica 2019 emlékérmet, amelyet a magyarországi germanisztikai kutatások terén végzett több évtizedes munkásságáért Bassola Péter, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa vehetett át.

A programot szakmai konferencia zárta, amelyen a Germanisztikai Intézetben folytatott erőszak-kutatások eredményeiről számoltak be az előadók.

Sajtóiroda - BZs