Közösen a jövő pedagógusaiért

Tovább bővült a tanárképzésben a gyakorlóhelyek köre: hétfőn együttműködési megállapodást kötött az iskolai gyakorlat biztosítására a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja és a Tiszántúli Református Egyházkerület.

A megállapodást a Református Kollégium Kistermében írta alá ünnepélyes keretek között, az egyházkerület fenntartói igazgatótanács tagjainak jelenlétében Maticsák Sándor tanárképzési főigazgató és Fekete Károly püspök.

- Az együttműködés csaknem 100 éves múltra tekint vissza, hiszen az egyetem 1912-es megalakulását követően szoros kapcsolatot ápolt a Református Tanárképző Intézettel. Most új korszak kezdődik a partnerségben – mondta Fekete Károly. A Tiszántúli Egyházkerület püspöke kiemelte: fontos, hogy az egyházi és világi intézmények között biztosítva legyen az átjárhatóság. - Így az egy éves tanítási gyakorlat alatt részesei lehetünk a képzésnek, az érés folyamatának, és megismerhetjük mi is leendő pedagógusainkat – tette hozzá a püspök.

Maticsák Sándor szerint az eddig is kitűnő együttműködés kap most új lendületet, amelynek keretében egyaránt történhet a végzősök szakmai tapasztalatszerzése egyházi és világi intézményekben.

- A 2013-ban indult új típusú osztatlan képzésben résztvevő hallgatók az elméleti szakmai követelmények teljesítését követően kötelező egyéves összefüggő iskolai gyakorlatot töltenek a partneriskolákban – ismertette a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója.

A bővülő képzési kínálatnak és gyakorlati helyeknek köszönhetően látványosan emelkedett a hallgatók száma, míg 2013-ban 400-an vettek részt a kétszintű képzésben, ez a szám mára eléri az 1200-at.

A hallgatók a most megkötött együttműködésnek köszönhetően a jövőben már a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában, a Debreceni Református Kollégium Diákotthonában, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájában, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolájában, a kunmadarasi Református Általános Iskola és Óvodában, valamint a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is tölthetik egyéves iskolai gyakorlatukat.

A gyakorlóhelyek száma így jelenleg 80, ami tovább emelkedik, hiszen a Tanárképzési Központ szerdán Nyíregyházán, jövő héten pedig Hajdúböszörményben köt hasonló együttműködési megállapodást.

Sajtóiroda - BZs