Erősödő finn-magyar kapcsolatok

A Debreceni Egyetemre is ellátogatott csütörtökön Markku Virri, a Finn Köztársaság nagykövete, aki első alkalommal járt a cívisvárosban. A diplomata szeptember óta képviseli hazáját Magyarországon.

Markku Virri, aki korábban Brazíliában vezette a finn diplomáciát, először járt Debrecenben. A nagykövet fontosnak tartja a finn-magyar oktatási, kulturális és gazdasági kapcsolatok ápolását, és bízik abban, hogy minél több finn cég épít ki együttműködést Debrecennel és a megyével, valamint reméli, hogy az oktatási kapcsolatok révén egyre több fiatal ismeri meg hazája nyelvét és kultúráját, illetve tevékenykedik majd a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében.

A diplomata megbeszéléseket folytatott Bartha Elekkel, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettesével, Keményfi Róberttel, a Bölcsészettudományi Kar dékánjával, Maticsák Sándorral, a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetőjével, valamint a tanszék munkatársaival: Keresztes László emeritus professzorral és Juhos Meri nyelvtanárral. A nagykövet tájékozódott az egyetemi finnoktatás helyzetéről és jövőbeli terveinkről.

Bartha Elek és Keményfi Róbert hangsúlyozta, hogy az egyetem számára nagyon fontosak a finnországi együttműködések, nemcsak a BTK, hanem más karok is élénk kapcsolatokat ápolnak finn egyetemekkel, gazdasági intézményekkel. A Debreceni Egyetemnek több finn díszdoktora is van, Jari Vilén korábbi nagykövet pedig néhány évvel ezelőtt az egyetem Díszérmét vehette át.

Maticsák Sándor elmondta, hogy a Debreceni Egyetemen a bölcsészkar megalapításától, 1914-től kezdve folyamatos a finnoktatás. Jelenleg az alapképzésben finn specializáción, a mesterképzésben önálló finnugor mesterszakon lehet elsajátítani északi rokonaink nyelvét. Emellett doktori képzés is folyik finnugor nyelvészetből.Keresztes László kiemelte, hogy a rendelkezésre álló ösztöndíjak révén évente 8-10 hallgató utazik Finnországba, megtanulni a nyelvet, megismerni a kultúrát. Az ösztöndíjrendszernek köszönhetően vannak, akik az egyetemi képzés alatt három-négy alkalommal is nyernek el ösztöndíjat Finnországba és Észtországba.

Virri nagykövet kétnapos látogatása során találkozott Miklósi Ferenccel, a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara elnökével, aki egyben a Finn Köztársaság tiszteletbeli konzulja is, Komolay Szabolccsal, Debrecen alpolgármesterével, Fekete Károllyal, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével, és látogatást tett a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban, ahol finn tanórát tekintett meg. A megyében tett látogatását Hajdúböszörményben zárta, ahol a Magyar-Finn Baráti Társaság munkájával ismerkedett.

Sajtóiroda