Több mint 8 millió forint értékben 20 újraprogramozható logikai kapumátrix alapú fejlesztői kártyát kapott a DE Fizikai Intézete. A nagymennyiségű adatok gyors feldolgozására alkalmas eszközt az oktatásban és a kutatásban is hasznosítják az egyetemen.

A céges felajánlásból hat magyar egyetem részesült – jelentették be csütörtökön Budapesten. Az FPGA-k – Field-Programmable Gate Arrays, azaz újraprogramozható szilícium chipek – oktatása a Műegyetemen 1992-ben kezdődött. Az FPGA-k -az elmúlt 25 év során szinte minden területre betörtek. A Google, az Amazon vagy a NASA ilyen eszközöket használ az intelligens képfelismerés és feldolgozás, vagy az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok gyorsítása érdekében. Erre épülnek az 5G-s telekommunikációs próbahálózatok, de jelen vannak szinte minden hálózati routerben, továbbá ott vannak a radarokban, rendszámfelismerő kamerákban, arcfelismerő rendszerekben. Többek között ilyen eszközökre épülnek a National Instruments (NI) ipari és oktatási célú termékei, amelyeket a debreceni leányvállalata is használ tesztelési, mérési tevékenységéhez. A most átadott nagysebességű multimédiás tartalmak feldolgozására alkalmas oktatási célú hardvert a NI Hungary Kft. (NI) és a BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai közösen fejlesztették.

Az NI a 40 millió forint értékű 100 FPGA kártya adományozásával hat felsőoktatási intézményben – köztük a Debreceni Egyetemen – a villamosmérnöki és informatikai képzést támogatja, ezzel is elősegítve az ipar 4.0 kihívásainak történő megfelelést.

A Debreceni Egyetem nevében Szabó István, a Fizikai Intézet intézetigazgatója vette át a 20 darab, összesen több mint 8 millió forint értékű kártyát június 21-én, csütörtökön Budapesten. Az intézetigazgató a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy az ajándékba kapott műszerek nagy segítséget jelentenek a villamosmérnökök képzéséhez, ahol a hallgatók már két tantárgy keretében foglalkoznak az ilyen célhardverek programozásával.

- Az oktatás mellett az egyetem kutatói számára is hasznosak az új eszközök. A kártyák segítségével a párhuzamos működés nyomán egyidejűleg hatalmas mennyiségű adat tudunk kezelni, így például könnyebb feldolgozni a részecskefizikai kutatások során a detektoroknál egyszerre keletkező jelentős mennyiségű adatot – magyarázta Szabó István.

Sajtóiroda - TPL