Debreceni ökológust díjaztak

A környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódva Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjban részesítette a Debreceni Egyetem fiatal kutatóját, Tóth Edinát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Az MTA elismerését az élő környezettudomány – közösségi ökológia témakörben „A legelő állat típusa sokkal fontosabb, mint a legelési intenzitás: hagyományos szarvasmarha- és juhlegeltetés rövid füvű sztyepp vegetációban” című pályamunkájával érdemelte ki Tóth Edina, az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa. Kutatása a szakma egyik rangos folyóiratában, a Land Degradation and Development-ben 2016-ban megjelent elsőszerzős publikáción alapul.

- Természeti környezetünk állapotának megóvásáért nagyon sokat kell tenni. Szemléletváltásra, nagyobb odafigyelésre, felelős magatartásra van szükség. A maga módján sokat tehet a környezetért az átlagember is, de az a szerep, amely a természeti értékek megóvásának feladatában ránk, kutatókra hárul, egészen kivételes – mondta köszöntő beszédében Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Tóth Edina munkájának kiemelt jelentősége van a konzervációs és restaurációs ökológiai kutatásokban, egyrészt a választott téma időszerűségének, másrészt a kapott eredmények gyakorlati hasznosíthatóságának köszönhetően – hangzott el a méltatásban. Ma a vonatkozó kutatásoknak új, népszerű irányvonalát képviselik a növényi tulajdonság- és jellegalapú vizsgálatok, amelyek segítik a legelés hatására bekövetkező növényzeti változások háttérmechanizmusainak, így közvetve a gyepek biológiai sokféleségére gyakorolt hatásainak megértését. A téma eddigi publikációi szinte kivétel nélkül a legelési intenzitás fontosságát hangsúlyozták a gyepek kezelésének tervezése során, ezért újszerűek Tóth Edina kutatási eredményei, miszerint a legelő állat helyes megválasztása lenne a fontosabb. Publikációjának újító eredményei miatt a közleményre eső SCI-hivatkozásainak száma a szakterület felső 5%-ába esik.

Tóth Edina az elismerést két másik díjazott társaságában hétfőn vehette át a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepségen.

forrás: mta.hu