Bővülő orosz kapcsolatok

Közös kutatómunka, hallgatói és oktatócserék is megvalósulhatnak a jövőben, köszönhetően annak az együttműködési megállapodásának, melyet szerdán kötött a Debreceni Egyetem és a Rosztovi Állami Gazdaságtudományi Egyetem Csehov Intézete.

Az orosz intézményhez négy évvel ezelőtt csatlakozott kihelyezett tagozatként a Taganrogban, a nagy orosz író szülőhelyén működő Csehov Intézet, amely többségében tanár szakos képzéseket kínál hallgatóinak, többek között az idegen nyelvek, a természettudományok, valamint a filológia és a történelemtudományok területén.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Szlavisztikai Intézetében már évek óta zajlik kutatómunka, amely Csehov munkásságával foglalkozik, így a kapcsolat sem új keletű, de a hivatalos megállapodást szerdán írták alá.

- Tavaly már járt oktatói-hallgatói küldöttség Taganrogban, előadást is tartottak a Csehov-konferencián, és egyben kidolgozták az együttműködés részleteit is – mondta az unideb.hu portálnak a megállapodás aláírását követően Keményfi Róbert. A Bölcsészettudományi Kar dékánja hangsúlyozta: a kapcsolat most még elsősorban a közös kutatómunkát jelenti, de az együttműködés a jövőben hallgatói és oktatócserékkel is bővülhet.

Az orosz delegáció három napos debreceni látogatása során Goretity József, a Szlavisztikai Intézet igazgatója felkérést kapott egy orosz nyelvű kurzus tartására a kortárs magyar irodalom témakörében a Csehov Intézetben.

- Már évek óta folynak Csehov életművével kapcsolatos kutatások a Szlavisztikai Intézetben, amelybe most, az együttműködésnek köszönhetően a hallgatók is bekapcsolódhatnak – mondta Goretity József, aki kiemelte, sokat lendíthet a közös munkán, hogy a Debreceni Egyetem diákjai meghívást kaptak a Taganrogi Nyári Egyetemre is.

Az orosz kapcsolatok hamarosan még tovább bővülhetnek, hiszen a rosztovi egyetem a közeljövőben megállapodást ír alá a Tolsztoj Társasággal is.

Sajtóiroda - BZs