Lengyel Nap a BTK-n

Országjáró körútja során a Debreceni Egyetemre is ellátogatott a budapesti Lengyel Intézet. Az érdeklődők színes programokon ismerkedhettek a baráti ország nevezetességeivel, kultúrájával és nyelvével.

Kiállítás, filmvetítés, előadás keretében mutatkozott be kedden Lengyelország a Debreceni Egyetemen a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével. A Bölcsészettudományi Kar a Lengyel Nap megrendezésével is erősíteni szeretné a két ország kapcsolatát, egyben népszerűsíteni a lengyel nyelvet a hallgatók körében, akik jelenleg második szláv nyelvként tanulhatják a lengyelt a Debreceni Egyetemen.


A programok sorát vándorkiállítás nyitotta a Főépület 3. emeleti kerengőjén. A posztertárlat Lengyelország az UNESCO világörökségi listáján szereplő kincseit mutatta be. A közönség virtuálisan ellátogathatott – többek között – a varsói óvárosba, Krakkó vásárterére, Wieliczka királyi sóbányájába, és megcsodálhatta a méltán híres fatemplomokat is.

- Fontos számunkra, hogy frissítve, erősítve a már évtizedek óta fennálló kapcsolatot, az egyetem hallgatói a lengyel nyelv mellett az ország kultúrájával is megismerkedjenek, hiszen csak így kaphatnak teljes képet Lengyelországról – mondta köszöntőjében Keményfi Róbert dékán.

- A mostani körúttal többek között azt szeretnénk tudatosítani, hogy érdemes lengyelül tanulni, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a fiatalok ismereteket szerezzenek a lengyel történelem és kultúra mellett az ország jelenlegi életéről, gazdasági helyzetéről és a munkalehetőségekről is – fogalmazott kiállítás-megnyitójában Jaroslav Balajczyk. A budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese nosztalgikusan emlékezve idézte fel azt az időt, amikor évekkel ezelőtt a Nyári Egyetem hallgatójaként hosszabb időt töltött Debrecenben.

A program a mai Lengyelországot bemutató előadással folytatódott, kiemelten foglalkozva a turisztikai és ösztöndíj-lehetőségek ismertetésével. Az érdeklődők „Az érem másik oldala” című lengyel nyelvű filmet is megtekintették, majd a Lengyel Nap kvízjátékkal ért véget.

Sajtóiroda - BZs