Díjazták a tudomány iránti elhivatottságot a Debreceni Egyetemen

Negyvenhárom, példaértékű tudományos munkát végzett szakembernek adta át a publikációs díjakat, valamint a kiválósági PhD-öszdöndíjat a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma és az intézmény vezetése hétfőn. Az elismerésekkel a GTIDEA amellett, hogy életpályamodellt kínál a jövő tudósainak, publikálásra ösztönzi a kutatókat.

A tudományos életpályát ösztönző elismeréseket 2023-ban alapította a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány; a Publikációs Díjat és a Kiválósági PhD Ösztöndíjat második alkalommal adták át az arra érdemeseknek.

Negyvenhárom olyan tudományos szakember vehette át a díjakat, akik munkájukkal hozzájárultak a Debreceni Egyetem tudományos megítélésének növeléséhez, valamint olyan kutatási témákban értek el nemzetközi sikereket, melyek az adott területen egyedülállónak tekinthetők. 

A Publikációs Díjat huszonöten, a Kiválósági PhD Ösztöndíjat tizennyolcan kapták meg, az elismerésekre összesen több mint kétszáz pályázat érkezett. Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó ünnepségen tartott köszöntőjében kiemelte, hogy a díjak a kivételes tehetségek elismerését szolgálják, a díjazottak teljesítménye egyszerre testesíti meg a Debreceni Egyetem hitvallásának három pillérét: a kemény munkát, az elhivatottságot és a folyamatos fejlődés iránti vágyat.

- Az anyagi és az erkölcsi támogatás a tudományos pálya több szintjén is lehetőséget nyújt a kitartó munka méltó elismerésére, társadalmi kiemelésére. Ez a szellemi kincsestár hozzájárul a hazai és nemzetközi tudomány fejlődéséhez. A befektetett munka példaértékű és inspiráló mindannyiunk számára, a díjazottak elkötelezettsége és szakmai kiválósága további lendületet adhat az egyetem fejlődésének annak érdekében, hogy az intézmény az innováció hazai és nemzetközi bázisa maradhasson. Az a cél, hogy biztosítva legyen az egyetem kutatói utánpótlása, a tudományos képességek fejlesztése és az anyagi biztonság megteremtése által a fenntartó alapítvány segítse a kutatók fokozatszerzését, a tudományos életpálya folytonosságát – hangsúlyozta a kuratórium elnöke.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese az ünnepségen kiemelte, hogy az intézmény elismertségét alapvetően oktatóinak és hallgatóinak minősége határozza meg.

- Hazai viszonylatban a személyes interakció adott, nemzetközi kitekintésben viszont elsősorban az oktatók és a hallgatók tudományos tevékenysége a mérvadó, valamint az, hogy ezek miként jelennek meg a publikációkban, szabadalmakban. Nagy tisztelettel köszönöm a díjazottaknak, hogy a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségét tovább öregbítették, olyan nemzetközileg rangos eredményt tettek le az asztalra, melyre méltán lehet büszke az egyetem és büszkék lehetnek rá maguk az ösztöndíjasok is. A kuratórium és az egyetem vezetése elkötelezett abban, hogy az intézmény tudományos tevékenysége nemzetközi szinten is megállja a helyét, és előre haladhasson – fogalmazott a rektorhelyettes.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke, Nagy Péter is szólt a díjazottakhoz. Arról beszélt, hogy az ösztöndíjprogram a legkiválóbb tudósok munkáját és a jövő tehetségeit díjazza, valamint a leginkább példaértékű professzorok tevékenységét ismeri el. 

- Mindkét díj kiemelt presztízsű. A PhD-hallgatók komoly minőségű munkával pályáztak és már bizonyítottak az olyan tudományos színtéren, mint a Pro Scientia, a TDK és adott esetben nemzetközi konferenciákon. A Publikációs Díjnál is nívós szakmai hátterű pályázatok érkeztek, a kari rangsorokat követően a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület szakértői tettek javaslatot a legkiválóbb pályamunkákra, majd ezek közül kerültek ki a győztesek. A díjazás arra hivatott, hogy az egyetem jövője érdekében segítsük a fiatal generáció és a jelen kutatóinak tudományos törekvését. A mostani tanévben is mesterkurzusok indításával szeretnénk támogatni a PhD-hallgatókat, a Journal Clubban pedig a Publikációs Díjak nyertesei mutatkozhatnak majd be – tette hozzá a TTTT elnöke.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíja elnyerésére azok pályázhattak, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem állami ösztöndíjas, nappali tagozatos doktori képzésében és még nem töltötték be a 30. életévüket, valamint a doktori képzés első két félévében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és még a komplex vizsga előtt állnak. 

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját a Debreceni Egyetem olyan oktatója vagy kutatója kaphatta meg, aki az intézményben folyó kutatómunka eredményét vagy egyéb, hazai szempontból fontos tudományos művét magas tudományos minősítésű nemzetközi folyóiratban publikálta. 

A Kiválósági PhD Ösztöndíj nyertesei megduplázzák eddig kapott juttatásukat, a Publikációs Díj nyertesei pedig a publikációk után bruttó 1 millió 500 ezer forint támogatásban részesülnek. 


Sajtóközpont - BZ