Tehetség és teljesítmény

Mit nyújtanak a hosszú távú célok? Képesek vagyunk-e a fejlődésre? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Science Café, az egyetem tudományos előadás-sorozatának következő rendezvénye.

Egyre több kutatás foglalkozik a kitartás és a kudarcokra adott válaszok tanulmányozásával, illetve a képességek mérésében is nagy előrelépések történtek, amelyek árnyaltabbá, ugyanakkor optimistábbá tehetik a tehetséggel kapcsolatos nézőpontunkat. Fontos szempont azonban az is, hogy lehetőségeket fogalmazzunk meg saját képességeink, vagy gyermekeink tehetségének kibontakoztatásával kapcsolatban. Ezzel a témával foglalkozik „Tehetség, teljesítmény – és ami mögötte van” címmel a Science Café soron következő előadása.

- A tehetség és a kiemelkedő teljesítmény kialakulásának hátterében nagyon sokáig a megfelelő képességek jelenlétének szükségessége volt a meghatározó magyarázó elv. Az újabb és komplexebb tehetségmodellek azonban már sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a képességeket irányító és energetizáló motivációs tényezőkre, valamit az egyén és a környezet interakcióira – foglalta össze dióhéjban az előadás központi tematikáját Péter-Szarka Szilvia, a Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézet Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének adjunktusa.

A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadás-sorozatának továbbra is a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont, ezúttal március 7-én, szerdán 17 órától. 

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs