Tudományos ösztöndíj a legjobbaknak

Sikeresen szerepelt a Debreceni Egyetem az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP), valamint az EKÖP Kooperatív Doktori Program (KDP) pályázatain. Az intézmény oktatói, kutatói, hallgatói közül a két kategóriában összesen 277-en nyertek támogatást tudományos munkájuk folyatásához.

A 265 nyertes EKÖP-pályázó – alap- és mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, doktorvárományosok, oktatók és kutatók – egy, vagy két féléven keresztül részesül különböző összegű, havi 125 000, 150 000, 200 000, vagy 250 000 forint összegű támogatásban a következő tanévben. Az ösztöndíjak összértéke eléri a 463 millió forintot.

- A 2024. május 13-án megjelent felhívásra a Debreceni Egyetemről 464-en jelentkeztek, ebből 430 volt a formailag megfelelő, érvényes pályázat, amelyek szakmai bírálatát az alap- és mesterszakos hallgatók esetében a karok, a doktoranduszok, doktorvárományosok és posztdoktorok esetében pedig a doktori tanácsok, illetve a doktori iskolák végezték a pályázati felhívásban és az egyetemi szabályzatban részletezett pontrendszer alapján – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Varga Zsolt, a DE Tudományos Igazgatóság igazgatója.

Az ösztöndíjasok vállalása volt, hogy a tanév során témavezető felügyeletével (a posztdoktori kategóriában önállóan) kutatási tevékenységet végeznek, amelynek eredményét népszerűsítik és az intézményi EKÖP-konferencián is bemutatják. Ugyancsak kötelező feltétel volt minden kategóriában, hogy a nyertesek közreműködnek a felsőoktatási intézmény hallgatóinak felzárkóztatásban, illetve a tehetséggondozásban.

Ezeken felül a graduális hallgatók a kutatási tervükhöz kapcsolódóan Tudományos Diákköri (TDK) dolgozatot készítenek, amelyet később bemutatnak az intézményben szervezett TDK-konferencián. A doktori képzés, illetve a fiatal oktatói, kutatói kategóriában kötelező elvárás, hogy az eredményekről tudományos publikáció jelenjen meg, és az ösztöndíjas időszak alatt végzett kutatási tevékenység eredményeit az intézményen kívüli (hazai/nemzetközi) konferencián, egyéb szakmai rendezvényen is ismertesse a pályázat nyertese.

Hasznos információ a nyerteseknek: jogi értelemben akkor válnak ösztöndíjassá, ha a hallgatói (alap-, mester-, osztatlan-, doktorandusz), illetve munkavégzésre irányuló jogviszonyukat legkésőbb 2024. szeptember 20-ig igazolják. A szerződéskötési eljárás menetéről valamennyi nyertest személyesen értesíti a Tudományos Igazgatóság.

Az EKÖP keretében meghirdetett Kooperatív Doktori Program pályázatán a DE 12 doktorandusza nyert havi 400 000 forint ösztöndíjat.

Az intézmény számára összesen 362 960 000 forint támogatást biztosított a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A program olyan, doktori képzésben részt vevő hallgatókat támogat, akik az egyetemen eredményes kutatási tevékenységet folytatnak és akik doktori hallgatói státuszuk mellett a felsőoktatási intézményen kívül, elsősorban vállalatoknál végeznek kutatómunkát, amely elősegíti tudományos eredményeik gyakorlati hasznosulását.

A Debreceni Egyetem 2024. május 13-án tette közzé az EKÖP-KDP pályázati felhívást. A pályázatok szakmai bírálatát a tudományos rektorhelyettes által felkért szakértői testület végezte, a pályázati felhívásban és az egyetemi szabályzatban részletezett pontrendszer alapján.

A támogató döntés szerint 12 hallgató részesül 24-48 hónapon keresztül havi 400 000 forint KDP-ösztöndíjban. A nyertes pályázókon túl a programból a doktoranduszok témavezetői és a kutatást segítő szakértők is díjazásban részesülnek.

Sajtóközpont - BZs