Közösen a közművelődésért és a felnőttképzésért

Idén Kihívások a művelődés és a felnőttképzés világában címmel rendezte meg a tanszékalapító előtt tisztelgő Durkó Mátyás Emlékkonferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke. A kétnapos eseményre az ország valamennyi megyéjéből és határon túlról is érkeztek résztvevők.

A Debreceni Egyetem (DE) Főépületében és a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában június 20-21-én rendezett szakmai találkozón több mint 180, a felsőoktatásban és a közművelődési intézmények különböző területein tevékenykedő szakember vett részt.

- Fontos feladatunk a szakmai és tudományos utánpótlás biztosítása, ezért a felsőoktatási képzések támogatása naprakész, nem csupán elméleti tudás átadásával – fogalmazott köszöntőjében Novák Irén.

A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője – maga is a DE egykori hallgatója – kiemelte: az évek óta sikeresen megrendezett konferencia azon túl, hogy alkalmat teremt az információ és a tudás cseréjére, biztosítja a felsőoktatási és a közművelődési szakemberek számára az eredményes kapcsolatok kiépítését is, amelyekre közös projekteket építhetnek.

A tudományos konferenciát és szakmai találkozót Durkó Mátyás emlékére 2006-ban hívta életre a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) – akkori elnevezéssel – Andragógia Tanszéke azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a felsőoktatás, a közművelődés és felnőttképzés terén munkálkodók számára a tapasztalatcserére, a közös gondolkodásra és különböző együttműködések kialakítására.

- A Debreceni Egyetemen, illetve annak jogelőd intézményeiben 1956 óta, 68 éve folyamatosan működik a Durkó Mátyás alapította szak és tanszék, amely máig folyamatosan minden képzési szinten lehetőséget teremt a diplomaszerzésre – mondta megnyitójában Bozzay Réka.

A DE BTK dékáni külügyi képviselője hangsúlyozta: töretlen az érdeklődés a képzés iránt, amit bizonyít az évente kiadott diplomák magas száma is. 

- A több mint hat évtizedre visszanyúló képzés sok változáson ment át az idők során, de mindig meg tudott újulni a társadalom és a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően, hogy olyan diplomás szakembereket képezzen, akik sikeresen tudják működtetni a kulturális és felnőttképzési szervezeteket – emelte ki Bozzay Réka.

A megnyitón megemlékeztek a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet közelmúltban elhunyt nyugalmazott egyetemi docenséről, Éles Csabáról.

A konferencia keretében adták át a Durkó Mátyás Emlékérmet, amelyet 2006-ban alapított a DE BTK Andragógia Tanszéke, ma Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Andragógia Albizottsága. A díj alapítóihoz 2020-ban csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet is, így a három szervezet vezetői közösen adták át a kiemelkedő tudományos életműdíjat, amelyet idén Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott oktatója vehetett át.

A kétnapos esemény alatt idén is számos szakember számolt be legújabb kutatási eredményeiről: plenáris előadást tartott A közművelődés eredményei és kihívásai címmel Juhász Erika, a DE BTK Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék vezetője, és Képzés és/vagy nevelés? témakörben Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője.

A rendezvény mintegy 70 szekcióelőadással és 13 poszter bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetéssel járult hozzá a közművelődési és felnőttképzési szakma tudományos és szakmai eredményeinek összefoglalásához.

A tanácskozáson azt is bejelentették, hogy két év múlva, a 2026-os Durkó Mátyás Emlékkonferencián ünneplik a szak alapításának 70., a rendezvény indításának 10. jubileumát.

A konferencia fő szervezője a DE BTK Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék, társszervezői a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottságának Andragógiai Albizottsága, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottságának Nevelés-, Művelődéstudományi és Pszichológiai Albizottsága, a Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság, a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület, a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete és az Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE) Magyarország.

Sajtóközpont – BZs