Egyetemi Élet hallgatói rendezvényekkel és sporttal

A Gyógyszerésztudományi Kar nemrég átadott épületéről, a Farewell Dinner-ről, a Zeneművészeti Kar hallgatóinak Éjféli Koncertjéről, a városban élő zsidó közösségről és a Pásti utcai Zsinagóga történetéről, valamint a DEAC labdarúgóinak jó szerepléséről is lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának első nyári számában.

Nagy hagyományokra visszatekintő multikulturális vacsorával ünnepelte a 2024-es tavaszi félév végét az Erasmus Student Network a Debreceni Egyetem Főépületében, az Aulában. A Külügyi Bizottság és a Nemzetközi Iroda közös szervezésében tartott Farewell Dinner-en magyaros ételek kerültek terítékre. A menü paprikás csirke volt, ám vegán opcióként gombapörköltet is kínáltak, ami mellé somlói galuskát párosítottak. A Nemzetközi Iroda részéről Gara Péter Erasmus-koordinátor összegezte, hogy az idei szemeszter alatt egy 28 ország hallgatóiból álló közösség kovácsolódott össze az egyetemen. További részletek az Egyetemi Élet hasábjain.

Egy másik írás szerint nemcsak a startup cégek működésébe, de a befektetői oldal preferenciáiba is betekintést kaphattak azok, akik részt vettek a Hungarian Startup University Program és a Debreceni Egyetem Innovációs Ökoszisztéma Központ Start-Ups&Downs című programján. - Jelenleg kilenc startupot tervezünk támogatni, melyek 80 százaléka állami, 20 százaléka piaci oldalról valósulhat meg. Egy jó ötletbe akkor tudunk befektetni, ha az átesett a piaci validáción és egy jó csapat is adott mellé, fontos, hogy a vállalkozás ne egy one man-show legyen – idézi a lap a befektetői oldalt képviselő Salamon Imrét, a BNL start Partners munkatársát.

Európa egyik legnagyobb gazdasági ágazata a turizmus, amelyet a Covid 19-járvány súlyosan érintett. A pandémia időszakában több kis- és középvállalat csődbe ment, a nagyobbak közül sok csak jelentős létszámleépítésekkel tudta kezelni deficitjét. A nemzetközi utazások korlátozása, a foglalások tömeges visszamondása, elnapolása súlyos kiesést okozott a vállalatoknak. Közben hatalmas zűrzavar alakult ki az ellátási láncokban, például az élelmiszerellátásban, a közlekedési vállalatoknál, de a kulturális intézmények is megszenvedték ezt az időszakot – egyebek mellett ezeket veszi sorra az Egyetemi Élet azon cikke, amely a Covid 19-járvány máig is érezhető hatásait elemzi. 

A Fedezd fel Debrecen utcáit! helytörténeti sorozat ezúttal a Debrecenben élő zsidó közösséget és a Pásti utcai zsinagógát mutatja be. Mint olvasható: a fénykorát az 1890-es évektől 1914-ig élő debreceni zsidóság jelentős szerepet játszott a város gazdasági, kulturális életében. Sorsát a második világháborús deportálások pecsételték meg. A 12 ezres közösség fele a holokauszt áldozatává vált, a túlélők többsége Izraelbe és az USA-ba emigrált vagy Budapestre költözött. A megmaradt kis létszámú csoport ma is aktív egyházi és közösségi életet él, őrzi hagyományait. 

Beszámol a lap arról is, hogy Pünkösd vasárnap idén is megtartották a hagyományos Éjféli Koncertet az egyetem Zeneművészeti Karán, ahol a Könnyűzenei Intézet hallgatói is felléptek. Az est nyitányaként a nagy sikert aratott Csillagok között című film Hans Zimmer által komponált zenéje szolgált, majd a könnyed vonalat követve, de a mozgóképes alkotásoknál maradva a Skyfall főcímdala következett. A könnyűzenei kurzus résztvevői a továbbiakban többek között Michael Jackson, Beyoncé, Lady Gaga, Adele, Katy Perry, Selena Gomez, Katona Klári és Demjén Ferenc dalaival szórakoztatták a közönséget. 

A Sportrovat pedig egyebek mellett arról számol be, hogy befejezte idei szereplését a DEAC labdarúgócsapata az NB III. Északkeleti-csoportjában. Urbin Péter tanítványai a tabella ötödik pozíciójában zárták az idényt. A 2023/24-es kiírástól ötmeccses veretlenségi szériával búcsúzott a Debreceni Egyetem fekete-fehér gárdája.

Az Egyetem Élet teljes lapszáma ide kattintva olvasható.

 

Sajtóközpont - OCs