Akadémiai elismerés az egyetem fiatal agrárkutatójának

A Magyar Tudományos Akadémia Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal ismerte el a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet adjunktusának eredményeit. Kiss Nikolett Éva a kémiai műtrágyák alternatívájaként szolgáló pelletált baromfitrágyáról szóló publikációjával érdemelte ki a díjat.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar adjunktusa Szathmáry Eörstől, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnökétől vehette át a díjat.

A Magyar Tudományos Akadémia 2010-ben hozta létre a pályadíjat a fiatal kutatók környezetvédelmi kutatási eredményeinek elismerésére. Célja, hogy a tudomány eszközeivel és lehetőségeivel elősegítse a lokális és globális emberi környezet megóvását, a biológiai sokszínűség védelmét, környezetbarát technológiák kifejlesztését, meghonosítását.

Kiss Nikolett Éva tanulmánya szerint a műtrágyák használatának csökkentése és a szerves trágyák előnyben részesítése az EU zöld megállapodásának egyik prioritása. A baromfitermelés során keletkezett trágyából előállított termék, a komposztált pelletált baromfitrágya (CPPL) megfelelő megoldást jelenthet. Bár a CPPL maga környezetkímélő termék, előállításának környezeti hatásai nem ismertek. A Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet munkatársa kutatása során a CPPL előállításának környezeti hatásait értékelte összehasonlítva különböző műtrágya-kombinációkkal, az életciklus-értékelés (LCA) módszertanát alkalmazva.

A kutatás eredményeképpen megállapítható, hogy a CPPL környezeti szempontból is életképes alternatívának bizonyulhat a kémiai műtrágyákkal szemben. Assessment of Composted Pelletized Poultry Litter as an Alternative to Chemical Fertilizers Based on the Environmental Impact of Their Production, Agriculture (2021.)

A Magyar Tudományos Akadémia idén három fiatal kutatót ismert el Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal, akiknek a tudományos folyóiratban közölt, környezetvédelmi témájú munkája jelentős tudományos értéket képvisel.

Sajtóközpont - MTA
Fotó: MTA