Kapcsolatépítés amerikai egyetemekkel

Oktatói-kutatói csereprogramok, valamint hallgatóik számára elérhető angol nyelvű képzési lehetőségek, rövid nyári programok, egy-két szemeszteres tanulmányok iránt érdeklődött pénteken a Debreceni Egyetemen öt amerikai egyetem küldöttsége. A delegáció három karon tett látogatást.

Elsősorban a vidékfejlesztés, az agrártudományok, a néprajz és a szociológia területein keresték az együttműködési lehetőségeket a Western Carolina University, az East Tennessee State University, a University of Louisville, a University of Tennessee Knoxville és az Appalachian State University nemzetköziesítésért felelős vezetői, akik a Fulbright Hungary szervezésében érkeztek a Debreceni Egyetemre.

A Magyar-Amerikai Fulbright Bizottság támogatja a két ország egyetemei közötti kapcsolatok kialakítását, folyamatos erősítését. A látogatás célja a Debreceni Egyetem angol nyelvű képzéseinek, kutatási területeinek, hallgatói összetételének megismerése volt, a későbbiekben pedig közös kutatások, oktatási programok kidolgozása, hallgatói-oktatói csereprogramok kialakítása. Oktatói-kutatói cserékhez a Fulbright Ösztöndíjprogram nyújt támogatást, a debreceni hallgatói kiutazások a júliustól induló Pannónia Ösztöndíjprogram keretében valósulhatnak meg.

Az amerikai küldöttséget az egyetem vezetése nevében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes fogadta a Főépületben. A találkozón az amerikai vendégek részletesen megismerték a Debreceni Egyetem történelmét, képzési és kutatási portfólióját, rangsorokban elért eredményeit, nemzetközi kapcsolatrendszerét és ipari partnerhálózatát. 

A megbeszélésen a Bölcsészettudományi, valamint a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar szakemberei átfogó áttekintést adtak a Politikatudományi és Szociológiai Intézet, az Angol-Amerikai Intézet, valamint a Társadalomtudományi Tanszék kutatási és képzési irányairól. Érintették többek között a szociológiai kutatásokat, az amerikai kultúra és irodalom oktatását, a hátrányos helyzetű hallgatók integrációját, az első generációs értelmiségi fiatalok támogatását, a Lippai Balázs Roma Szakkollégium munkáját.


A Főépületben tartott találkozót követően az amerikai egyetemi vezetők a Böszörményi úti campuson a Gazdaságtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar agrár- és vidékfejlesztéshez kapcsolódó oktatási, kutatási programjairól tájékozódtak. A látogatás mézsör kóstolóval zárult, Pfliegler Valter (TTK Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék) volt Fulbright-ösztöndíjas (Harvard Egyetem) oktató a különböző élesztők felhasználásával foglalkozó hallgatói tudományos projekt keretében gyártott mézsör-fajtákkal kínálta a vendégeket.
 


Sajtóközpont