Vastaps és élménykoncertek a Liszt teremben

Negyvenöt hangversenyt tartott a most véget ért zenei évadban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar a Művészeti Menedzsment Iroda szervezésében. A felnőtteknek, gyerekeknek, egyetemi hallgatóknak és a klasszikus zenét szerető debreceni közönségnek egyaránt különleges élményeket kínált az Universitas és a Steinway hangversenysorozat mellett a Konzervatóriumi Esték, a Zene-Matiné, valamint a Hang-Játék-Zene színvonalas repertoárja.

Nagy sikerű koncerttel zárta a 2023/2024-es zenei évadát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara április 28-án, vasárnap. A változatos kínálatot felvonultató programsorozat utolsó eseményén a Zeneművészeti Kar tehetséges hallgatói mutatkoztak be szólistaként a szimfonikus zenekar élén. Ez volt a képzési időszak egyik legjelentősebb fejezete, hiszen az egyetemisták bemutathatták, mit tanultak az elmúlt hónapokban. 

A vasárnap lezárult évadban összesen negyvenöt hangversenyt láthatott a közönség. Már huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Liszt teremben a Konzervatóriumi Estéket és a Hang-Játék-Zene élménykoncerteket, harmincegyedjére az Universitas hangversenysorozatot. Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi tanára és művészeti menedzsere kiemelte, hogy ezúttal is minden korosztály különleges élményekkel gazdagodott.

- A hangversenysorozatok összetétele most is nagyon változatos volt, ezek között jellemzően megjelentek egyedi hangszerekhez köthető estek, így például központi szerepet kapott a hegedű, a szaxofon, a fagott, a trombita, a harsona és a zongora. A Konzervatóriumi esték zárókoncertjén három kiváló szólista hallgató lépett színpadra. Ez mindig ünnep a hallgatóknak és a karnak is, hiszen ez a legmagasabb szintű megmérettetésük a leendő művészeknek, akiknek telt ház előtt kell teljesíteniük. Fantasztikusan sikeres volt a koncert, köszönhetően Bolyky Zoltán karmesternek és a Szimfonikus Zenekarnak is. Az évad során az összművészeti produkciók révén az irodalom, a zene és a tánc találkozása izgalmas összhangot jelentett, de a meghívott vendégek fellépése is komoly inspirációt adott a hallgatóknak, akik így tapasztalt művészektől is tanulhattak a mesterkurzusokon és a koncerteken. A hangversenyeken az oktatás és a koncertélet teljesen összefonódik, minden esetben a zeneművészet van középpontban. A sorozatok alapításakor kiemelt cél volt, hogy magas színvonalú hangversenyeket mutassunk be a hallgatóknak és a közönségnek, úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedek is azt mutatják, elértük a remélt céljainkat. Olyan színes művészeti programot kínálunk, mely a város kulturális életében is kuriózumnak számít – tette hozzá Váradi Judit.

A koncerteken a Zeneművészeti Kar tanárai is színpadra léptek, tematikusan egy-egy tanszék mutatkozott be a Liszt teremben, koncertezett a ZK Szimfonikus Zenekara, a SONUS ütőegyüttes, emellett kórusfellépéseket, hat zongoraestet, a gyerekeknek többek között Mozart-operát kínált a kar Művészeti Menedzsment Irodája, melynek Váradi Judit mellett Kissné Batta Éva Emese, valamint Mogyorósi Éva a tagja. A hangversenyévadban a bérletes koncertekhez kapcsolódóan szabadon választható kurzust is nyitott a kar klasszikus hangversenyek címmel. Váradi Judit megjegyezte, hogy a hallgatók a műfajok, a hangszeres megjelenés, valamint az elődók kapcsán kivételesnek nevezték a koncerteket.

A ZK következő nagy zenei eseménye a Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája lesz, melyhez kapcsolódóan újra megrendezik majd a Zenés esték a Nagyerdőn című sorozatot, jelenleg ennek a szervezése zajlik a karon.  A következő hangversenyévad szeptemberben kezdődik.

Sajtóközpont - BZ