Kerekasztal a mai orosz irodalomról

Több mint 60 orosz szerző munkája jelent meg Magyarországon az elmúlt 15 évben – az utóbbi esztendők termését mutatják be a hazai egyetemek oktatói, valamint az Oroszországból érkező vendégek a Debreceni Egyetemen.

- „Az orosz irodalom jelene és jövője” című konferencia célja, hogy a hallgatók és a kortárs irodalmat kedvelő közönség megismerje a mai kor tendenciáit, és ízelítőt is kapjon a szerzők legújabb műveiből, hiszen a mai európai irodalom egyik legjobban reprezentált hazai kínálatát éppen a kortárs orosz alkotók kötetei nyújtják – mondta el az unideb.hu portálnak Goretity József, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézet igazgatója. A kortárs orosz irodalmat bemutató konferenciát idén már 5. alkalommal szervezi meg a Szlavisztikai Intézet, társszervezésben az egyetem Orosz Központjával és a Tolsztoj Társasággal.

A december 7-8-i eseményre Moszkvából, Voronyezsből, Szentpétervárról érkeznek vendégelőadók, akik mellett a házigazda Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az egri Esterházy Károly Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzorai, valamint a Helikon Kiadó irodalmi vezetője tart előadásokat.

A hallgatókon kívül az egyetemeken orosz nyelvet oktató tanárok és a hazai könyvkiadók képviselői is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő előadásokat, hiszen szó lesz – többek között - olyan szerzőkről, mint a több szakmai díjjal kitüntetett Ljudmila Ulickaja, aki magyarországi látogatásai során kétszer is előadást tartott a Debreceni Egyetemen. Jurij Poljakovról, aki idén a frissen átadott egyetemi Orosz Központ – Ruszkij Mir – egyik első vendége volt, Dmitrij Gluhovszkiról, aki elsősorban a fiataloknak szóló sci-fi műfajában alkot, Alekszandr Tyerehovról, aki A Kőhíd című regényével az utóbbi évtized egyik legizgalmasabb orosz regényét alkotta meg, vagy akár Jevgenyij Vodolazkinról, aki néhány évvel ezelőtt robbant be és vált ismertté nemcsak az orosz, hanem az európai irodalmi életben is.

A kétnapos konferencia csütörtökön 10 órakor kezdődik az egyetem Orosz Központjában.

Sajtóiroda - BZs