Akadémiai elismerés az egyetem fiatal kutatóinak

A Debreceni Egyetem három fiatal kutatója kapta meg az MTA Akadémiai Ifjúsági Díját. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar két szakembere, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar fiatal tudósa Kollár László Pétertől, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárától vehette át az elismerést Budapesten.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia vezetői a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók eredményeinek elismerésére hozták létre. A díjat minden évben olyan kutatóknak adják, akik kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtottak a bölcsészet- és társadalomtudományok, az élettudományok vagy a matematikai és természettudományok területén.

- Amíg egy idősebb kutatónak járó díj az életpálya és a megtett tudományos út megkoronázása, addig egy fiatalnak bátorítás az úton – mondta Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a díjátadó ünnepségen.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézetének egyetemi tanársegédje, Illés Árpád a Precíziós eszközök és vizsgálatok alkalmazása a szántóföldi tartamkísérletben az agrotechnikai hatékonyság növelése és a környezetterhelés csökkentése érdekében – Fókuszban az erőforrás-hatékony intenzív gazdálkodás című pályamunkájáért érdemelte ki az elismerést.

Szanyi Szabolcsnak, a DE MÉK Növényvédelmi Intézet egyetemi adjunktusának az Új módszerek az agro-biodiverzitás monitorozásban, avagy mire jók a táplálkozási attraktánsokkal felszerelt csapdák? című munkájáért ítélte oda a testület a díjat.

A matematikai és természettudományok területén pedig Tímári István, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa vehette át az akadémia kitüntetését Korszerű NMR-módszerek fejlesztése és alkalmazása biológiailag aktív molekulák szerkezetvizsgálatára című pályaművéért.

Összesen huszonöt fiatal kutató vehette át az Akadémiai Ifjúsági Díjat. A bölcsészet- és társadalomtudományok területéről hét, az élettudományok területéről szintén hét, a matematikai és természettudományok területéről pedig tizenegy fiatal kutató érdemelte ki a Magyar Tudományos Akadémia rangos elismerését.

Forrás: MTA
Fotó: MTA