Egyetemi cégek találkozója

Aktuális teendőket, az elmúlt időszak jogszabályi változásait és a jövőbeni terveket tekintették át a Debreceni Egyetem többségi tulajdonában lévő vállalkozások vezetői. Az Innovációs Központban tartott találkozón Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a következő időszakban újabb feladatok várnak az egyetemi cégekre, különös tekintettel az innovációs, tudáshasznosítási irányokra.

A Debreceni Egyetem az elmúlt évtizedben számos új céget alapított, hogy újra saját hatáskörben kezelje a kétezres években külső vállalatoknak kiszervezett tevékenységeket, illetve elősegítse a tudáshasznosítást.

Bács Zoltán kancellár a pénteki találkozón kiemelte, hogy ma már több mint 40 cégben van tulajdonrésze az egyetemnek, többségük 100 százalékosan intézményi tulajdonúként inhouse módon, kvázi szervezeti egységként szolgálja ki az egyetemet.

- Az elmúlt években számos változás történt a cégek profiljában, melyek egyrésze kizárólag belső, egyetemi igényeket (üzemeltetés, karbantartás, takarítás, őrzés-portaszolgálat, szállítás, étkeztetés,  kultúra, rendezvények, sport és egyéb területeken), egy csoportja belső és külső, míg a maradék kizárólag piaci igényeket elégít ki túlnyomó többségében megfelelő minőségben. A hazai felsőoktatásban egyedülálló céghálózat sokat segít a hatékony működésben, miközben több mint 2000 főt foglalkoztatnak, akiket az egyetem saját dolgozóknak tekint – sorolta Bács Zoltán.

A tanácskozáson szó volt a modellváltás kapcsán kialakult új környezetről,  az aktuális jogszabályi változásokról, elvárásokról, a cégek 2024 évi beszámolókészítési folyamatáról és az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának történő tájékoztató bemutatkozások ütemezéséről.

Sajtóközpont