Az Új Selyemút Debrecenbe is elér

Az idegen- és magyar nyelvi képzési lehetőségekről, a kutatási együttműködésekről és a hallgatói, oktatói mobilitás módjairól tájékozódott az a kínai delegáció, amelyik a Bölcsészettudományi Karon tett látogatást.

Az „Új Selyemút” nevet viselő program a pekingi tervek szerint egy-két évtizeden belül olyan gazdasági övezetet hoz létre, amely újradefiniálja Kína ázsiai, európai és afrikai kapcsolatrendszerét. A projekt első, nagyléptékű szakasza várhatóan 2020-ig valósul meg.

A Kína és Magyarország közötti, az oktatás területén létrejövő együttműködési lehetőségeket térképezte fel november 14-17. közötti látogatása során a Debreceni Egyetemen a Tiencsini Nemzetközi Tanulmányok Egyetem küldöttsége.

A delegáció ismerkedett a magyarországi oktatási struktúrával, az intézmény felépítésével, működésével, ezen belül elsősorban a Bölcsészettudományi Kar nyelvi képzési kínálatával. Emellett betekintést nyertek a Debreceni Egyetem tanárképzési programjába, a Debreceni Nyári Egyetem felnőttképzési kínálatába, és ellátogattak – többek között – a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába is.

A kínai egyetem hatfős küldöttsége, amelyet az egyetemen dékáni posztot betöltő Li Yingying professzor vezetett, megbeszéléseket folytatott a Bölcsészettudományi Kar dékáni vezetőségének tagjaival, Forisek Péter és Csatár Péter dékánhelyettesekkel.

A Debreceni Egyetemen jelenleg 268 kínai hallgató tanul.

Sajtóiroda - BZs