Folytatta klinikai látogatásait a kuratórium

Újabb klinikai egységeket keresett fel a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai a klinikák működéséről, eredményeiről, terveiről tájékozódtak. Az elmúlt napokban a DE KK Onkológiai Klinikáján, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, az Onkoradiológiai Klinikán, valamint a Sportegészségügyi Klinikán tett látogatást a kuratórium.

Kossa György kuratóriumi elnök a klinikákon tartott előadásában kiemelte a fejlődő intézményi infrastruktúrát, a kiválóságokat támogató ösztöndíjrendszert, az egyetem komplex szervezeti felépítését, a rangsorokban betöltött kiemelkedő eredményeket, a magánegészségügyi rendszer kialakításának fontosságát, és azt is, hogy a klinikák szerepe megkerülhetetlen az egyetemen.

- A Debreceni Egyetem az autonómia révén független gazdálkodási szervezetté vált, a döntéseket saját maga hozza, érdekérvényesítő képessége erős, a fenntartói, az alapítói és a tulajdonosi jogokat is az egyetem gyakorolja. Ezt jelenti az igazi autonómia – fogalmazott Kossa György.

A kuratórium az Onkológiai Klinikára is ellátogatott, ahol Árkosy Péter Ferenc igazgató bemutatta a klinika szervezeti felépítését és szakmai tevékenységét. Mint mondta: jövőre huszonöt éves lesz a debreceni onkológiai ellátás, mely három telephelyen működik a városban. 

- Regionális központ vagyunk, speciális esetekkel is foglalkozunk, ilyenek például az agydaganat vagy a májdaganatok bizonyos területei. Tavaly 53 ezer ambuláns és 13 ezer fekvőbeteg ellátásáról gondoskodtunk. Tapasztalataink szerint a páciensek száma az elmúlt huszonhárom év alatt megötszöröződött, ezért szükség lenne az intézmény területének bővítésére. Ötvenhét féle klinikai vizsgálat zajlik, ennek köszönhetően a betegek hozzájuthatnak olyan gyógyszerekhez, melyek szélesebb körben még nem elérhetők. Tizenhat szakorvos van a klinikán, ahol összesen nyolcvanhárman dolgoznak, ebből negyvenöt szakdolgozó – mondta a klinikaigazgató.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán évente mintegy nyolcvanezer járó- és tízezer fekvőbeteget látnak el. Tevékenységének kiemelt feladata a kardiológiai intervenciók elvégzése, amely különböző szívkatéteres technikákat, illetve eszközbeültetéseket foglal magában. 

-  A gyógyszereket folyamatosan fejlesztik, egyre modernebb készítmények jelennek meg a piacon. Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél a gyógyszer nem elég, intervencióval kell segítenünk a betegeken. Az eszközös beavatkozások is rohamosan fejlődnek, rengeteg az innováció. Az a célunk, hogy ezeket az újdonságokat a legrövidebb időn belül elhozzuk a klinikára. Ezek az új eljárások az operáló orvosi-szakdolgozói teamtől komoly technikai felkészültséget és jelentős műszerezettséget igényelnek, amely a klinikán rendelkezésre áll. Az elmúlt öt évben húsz új eljárást vezettünk be intézményünkben – ismertette Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.  

A professzor kiemelte: a szívbetegek gyógyításában olyan terápiás alternatívák jelentek meg, amelyek szükségessé tették a kardiológusok és a szívsebészek szoros együttműködését, az úgynevezett cardiac team szemlélet bevezetését. Egy-egy beteg kezeléséről közösen dönt a szívsebész, az intervenciós kardiológus, az aneszteziológus, a szívelektrofiziológus, a képalkotó szakember.

Csanádi Zoltán hozzátette, hogy ebbe a szemléletbe illeszkedik a hibrid laboratórium kialakítása is, amelyet hamarosan átadnak. A műtőben a katéteres intervenció és a nyitott szívműtét elvégzéséhez is adott lesz minden feltétel.    

A kuratórium az Onkoradiológiai klinikán is látogatást tett, ahol a legmodernebb technológiával, eszközökkel ismerkedtek meg a testület tagjai. Kovács Árpád igazgató elmondta, hogy a 2019 óta önállóan működő, harminc fekvőággyal rendelkező klinikán országosan egyedülálló színvonalon vizsgálják a betegeket és Európában is példaértékűnek számít a klinika felszereltsége.

- Olyan technológiákat használunk, amelyek révén mintegy harminc évet léphetett előre a debreceni onkoradiológiai ellátás. A Debreceni Egyetemen végrehajtott nagy volumenű technológiai fejlesztésnek, valamint a nemzetközi standardokhoz szigorúan illeszkedő protokollizált ellátásnak köszönhetően a rosszindulatú daganatok teljes spektrumával, kiemelten az agyi áttétekkel, a fej-nyak, az ajak, a szájüreg, a garat, az emésztőszervi tumorokkal, képvezérelt közelterápiával, teljes test besugárzással foglalkozhatunk a lehető legmagasabb szinten és a nemzetközi standardoknak megfelelő gyógyulási mutatókkal. Évente több mint kétezer kezelést hajtunk végre, melyek csaknem 80 százaléka a legmagasabb technológiai szintet képviselő eljárásokkal történik. Tavaly jelentősen megnőtt a betegforgalom a klinikánkon, ami jól mutatja, hogy a páciensek megbíznak abban a tudásban, amit nálunk találnak. Havonta mintegy kétszáz CT-vizsgálatot folytatunk le, emellett pedig több alapkutatásban vagyunk érdekeltek és számos nemzetközi projektnek is részesei vagyunk. Ezek közül kiemelkedik a C-RAD-al, valamint a GE Healthcare-rel meglévő együttműködésünk – fogalmazott az igazgató.

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban (SET) is bejárást tartott, ahol a testület tagjai megtekintették a diagnosztikai egységeket és a fizikoterápiás kezelőket, megismerkedtek azokkal a korszerű eszközökkel, melyek segíthetik a sportolók állapotfelmérését, fejlesztését, sérülésük megelőzését és a terápiát. Szántó Sándor, a Sportegészségügyi Klinika igazgatója elmondta, hogy mostanra a nagyobb sportklubok is felismerték a SET által kínált lehetőségeket és egyre több egyesület keresi fel az egyetemi központot.

- Az lenne az ideális, ha a klinikákon minél több olyan szakember dolgozna, akik munkájukkal kapcsolódnak a sportegészségügyi területhez, ezáltal rendszeres konzultációkat is tarthatnának a sportolóknak. A központban lehetőségünk van arra, hogy pontos adatokat nyerjünk az egyes izomcsoportok erejéről, beállíthatjuk a fokozatos és a felépülést elősegítő terhelést, fejleszthetjük a sportolók mozgáskoordinációját, tiszta képet kaphatunk a játékosról, beleértve a testösszetételét, állóképességét és kardiális állapotát is – tette hozzá Szántó Sándor.

Bács Zoltán kancellár elmondta, hogy a SET hármas funkciót tölt be, hiszen egyrészt itt működik a Sportegészségügyi Klinika, az ÁOK Sportorvosi Tanszéke, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ is.

- Az egyetem előrelátó módon kezdett bele ebbe a fejlesztésbe, komoly potenciált láttunk egy olyan területben, amely akkoriban még ismeretlen volt a hazai szakma számára. Az idő azonban minket igazolt, mostanra mindenki látja, hogy a Nyugat-Európában jól bevált példa meghonosításával és az egyetemi tudásbázis felhasználásával a sportolók és az egyesületek is profitálhatnak a SET tevékenységéből – hangsúlyozta a kancellár.

A klinikai látogatásokon Balla György, Győry Kálmán és Szólláth Tibor kuratóriumi tagok, valamint Orbán Ildikó, az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke is részt vett.

Sajtóközpont