Siker a Víztoronyban: bemutatkoztak a könnyűzenészek

Először léptek együtt színpadra a Debreceni Egyetem szeptemberben indult kortárs könnyűzene alapképzésének hallgatói. A tehetséges fiatalok hangos sikert arattak első közös koncertjükön. A húszfős, énekesekből és zenészekből álló együttes magyar és külföldi szerzeményeket játszott a Nagyerdei Víztoronyban.

Az országban egyedülállóként indult a DE Zeneművészeti Karán egyetemi szintű könnyűzenei képzés a 2023/24-es tanévben. A fiatalok az első félév zárásaként a gyakorlatban is számot adhattak felkészültségükről, a képzéshez kapcsolódóan először léphettek együtt színpadra. Kedd este a Nagyerdei Víztoronyban adtak hangulatos koncertet, összesen tizenhat magyar és külföldi szerzeményt adtak elő a képzésben részt vevő oktatókkal közösen.

Kapusi Kálmán és Tóth Ákos, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének vezetői a hirek.unideb.hu-nak elmondták: egy ilyen szak esetében mindig a színpadi produkció, a koncert jelenti az igazi fokmérőt, hiszen a fiatalok ilyenkor autentikus környezetben mutathatják be tudásukat.

- Nagyon büszkék vagyunk a hallgatókra és az oktatókra, már a próbák során, a tanórákon külön-külön precízen szólaltak meg, de egységes zenekarként is kivételes teljesítményt nyújtottak, magas színvonalon adták elő a dalokat. Gyorsan felülkerekedtek a lámpalázon, meggyőzőek voltak az énekesek és a hangszeresek is. Olyan dalokat választottunk, melyek a legjobban passzolnak az egyéniségükhöz, és amikkel a legkönnyebben tudtak azonosulni. Bebizonyítottuk, hogy a könnyűzenei képzésnek helye van a felsőoktatásban. Az a cél, hogy a Debreceni Egyetem a zeneművészeti felsőoktatás első számú műhelyévé váljon és a legszélesebb képzési palettát építsük ki a régi zenétől a klasszikus zenén át egészen a kortárs könnyűzenéig – fogalmazott Kapusi Kálmán intézetigazgató.

Az előadott dalokat az alapszak főtárgytanárai választották a fiataloknak, egyeztetve a zenekar vezetőjével, de a hallgatók is javasolhattak szerzeményeket. A repertoár széles stíluspalettát fedett le, többek között Patsy Cline, Nina Simone, Bill Withers,  Lady Gaga, Adele, Ronan Keating, Caramel és Cserháti Zsuzsa egy dala is felcsendült a koncert közben. A zenészek az este folyamán más és más felállásban léptek színpadra, nem volt állandó zenekar, ebből a szempontból is lüktető, változatos volt a koncert.

Az intézetigazgató hozzátette: a képzés központi részét jelentő zenekari gyakorlat tantárgy foglalkozásain zajlottak azok a műhelymunkák, melyek segítették a hallgatókat a felkészülésben, ott dolgozták ki részletesen a darabokat. 

- Mindenre kiterjedő felkészülés előzte meg a produkciókat, sokat próbált dalokat adtak elő a hallgatók, amiket az elmúlt félévben folyamatosan csiszoltak. Lassan túl vagyunk a képzés első félévén, oktatói és hallgatói oldalról is folyamatosan monitorozzuk a szakmai munkát, kíváncsiak vagyunk a visszajelzésekre azzal kapcsolatban, hogy hol lehet még szükség esetleges változtatásokra. Mindenki tisztában van azzal, hogy egy új, történelmi jelentőségű képzés alapjait rakjuk le a Debreceni Egyetemen és ennek megfelelően mindenki a maximumot hozza ki magából – hangsúlyozta Tóth Ákos igazgatóhelyettes. 

A kedden debütált húsz hallgató már most készülhet a következő fellépésre, hiszen jövő év január 20-án a tatai Peron Tehetségközpontban is bemutatkoznak, majd április 11-én a Magyar Zene Háza meghívására Budapesten is fellépnek a Debreceni Egyetem tehetséges könnyűzenész hallgatói. 


Sajtóközpont - BZ