Kutatási eredményeiket mutatták be a hallgatók

Alap- és klinikai kutatások, gyógyszerészet, illetve népegészségügy szekcióban számoltak be tudományos tevékenységükről a Debreceni Egyetem hallgatói a Sántha Kálmán Szakkollégium szombati rendezvényén. A 19. Sántha Kálmán Tudományos Kerekasztalon negyven hallgató mutatta be kutatásait a Learning Centerben.

A szakkollégium szemeszterenként rendezi meg a Tudományos Kerekasztal elnevezésű konferenciát, amelyen a Debreceni Egyetem orvos- és egészségtudományi témájú tudományos projektekben részt vevő hallgatói számolnak be kutatási eredményeikről. A rendezvény a helyi és országos kongresszusokra is felkészíti a fiatalokat.

A hallgatók a Debreceni Egyetem oktatóiból álló szakmai zsűri előtt mutatták be tudományos munkájukat, a 10 perces előadásokat 5 perces vita követte. 

-    Az orvosbiológia egy olyan szakterület, ahol a szóbeliségnek nagy jelentősége van. Úgy kell fogalmaznunk, hogy a lehető leghatékonyabban vigyük át az információt, megértsék azt a laikusok és szakmabeliek is. A mai rendezvény kitűnő alkalom a gyakorlásra, az előadói készségek fejlesztésére. Ugyanakkor azt javaslom, hogy a vitában is vegyenek részt, kérdezzenek egymástól, ugyanis ebből is sokat tanulhatnak – hangsúlyozta Papp Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese a rendezvény szombati megnyitóján.   

A 19. Tudományos Kerekasztalon negyven hallgató vett részt, akik hat szekcióban mutatták be tudományos munkájukat. 

-    A kutatással magasztos dologért, a tudományért teszünk, és úgy gondoljuk, hogy előbb-utóbb gyakorlati hasznuk is lesz azoknak az ismereteknek, amelyekhez tudományos tevékenységünk révén jutunk, eredményeink új gyógyszerek kifejlesztéséhez, új terápiákhoz vezethetnek. A kutatás hasznos és magasztos, ugyanakkor izgalmas, érdekes és nagyon szórakoztató, ezért azt kívánom önöknek, hogy a tudásuk átadása és a tanulás mellett élvezzék is ezt a mai napot – mondta Borbás Anikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese. 

A konferencián az egyetemisták mellett középiskolások is kaptak bemutatkozási lehetőséget.  

-    Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt lehetünk ezen a tudományos eseményen, ahol kiváló szakemberek és tehetséges hallgatók találkoznak, hogy megosszák gondolataikat és tapasztalataikat. A szakkollégium évek óta kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a tudományos munkát már a fiatalabb korosztályban is népszerűsítse. Ezért külön üdvözöljük az idei alkalommal a gimnazista diákokat is, akik érdeklődéssel és nyitottsággal tekintenek a tudomány világa felé – emelte ki 
Vigh Barbara, a Sántha Kálmán Szakkollégium hallgatói elnöke. 

Az orvos- és egészségtudományi szakokon tanuló hallgatókat tömörítő Sántha Kálmán Szakkollégium 1987-ben indul. Nevét Sántha Kálmán, a Debreceni Egyetem híres ideggyógyász professzora után kapta. 

Sajtóközpont - CzA