Informatikai szakemberek kaptak rangos elismeréseket

A Debreceni Egyetem Informatikai Karának két szakemberét díjazta a Neumann Társaság és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet. A Kalmár-díjat idén Gál Zoltán, a Szuperszámítógép Központ vezetője, az IK egyetemi tanára, a Kemény János-díjat pedig Tiba Attila, az Adattudomány és Vizualizáció Tanszék egyetemi adjunktusa vehette át szakmai tevékenysége elismeréseként.

Az ország legkiemelkedőbb informatikai szakembereinek teljesítményét jutalmazta szakmai díjakkal a megfontolt technooptimizmus jegyében megrendezett Neumann után, szabadon című konferencián a Neumann Társaság és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet. Összesen tizenhárom, kimagasló eredményeket elért szakember vehette át az elismeréseket, köztük a Debreceni Egyetem Informatikai Kar két munkatársa. 

A számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén kiváló teljesítménye elismeréseként Kalmár-díjat kapott Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található Szuperszámítógép (HPC) Központ vezetője, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar egyetemi tanára. Gál Zoltán főbb kutatási területei a szuperszámítógépek, a nagysebességű lokális és városi hálózatok, azok menedzsmentje, optimalizálása és a párhuzamos architektúrák tanulmányozása. Fontos szerepet vállalt a Nyíregyházi Főiskola és a debreceni egyetemi hálózat kiépítésében. Rendszeres előadója a Networkshop konferenciáknak és a Neumann Kongresszusoknak.

A Dartmouth College professzoráról, a BASIC nyelv egyik kifejlesztőjéről, az időosztásos rendszerek egyik úttörőjéről, Kemény Jánosról elnevezett díjat ebben az évben Tiba Attila, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Adattudomány és Vizualizáció Tanszék egyetemi adjunktusa vehette át. A díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatal szakembereket ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el.

Tiba Attila jelenlegi kutatási területei a digitális képfeldolgozás, a gépi tanulás és a nagy mennyiségű adatok feldolgozása. Számos aktuális problémával foglalkozik, releváns kutatói munkát végez és a tudományszervezés terén is aktívan tevékenykedik. TDK-témavezetőként kiemelkedő szerepet vállal a fiatal kutatók fejlődésében, a hallgatók tudományos diákköri szereplésének támogatásában. 

A konferencián a Kalmár-díj és a Kemény János-díj mellett átadták az év informatikai újságírójának járó elismerést, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját, a Neumann Társaság hagyományos díjait, így a Tarján-emlékérmet, a Neumann-díjat, az Életműdíjat és a Társaságért emlékplakettet is.

Sajtóközpont - BZ

Fotók: njszt.hu