Az év végéig elkészül a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar új épülete a Debreceni Egyetem ipari parkjában, mely új szintre emeli az intézmény gyógyszerészképzését. A beruházás illeszkedik abba az egyetemi koncepcióba, mely egy összetett egészségipari ökoszisztéma létrehozását tűzte ki célul – olvasható egy az index.hu hírportálon megjelent cikkben.

A leglátogatottabb haza hírportál cikke felidézi, hogy bár az alapkőletétel csak idén márciusban volt, a beruházás ötlete ennél jóval régebbre nyúlik vissza. A Debreceni Egyetem (DE) Szenátusa még 2015-ben döntött arról, hogy az egészségipar legyen a felsőoktatási intézmény fő fókuszterülete. A DE szoros kapcsolatban áll a gyógyszeripar fontos szereplőivel, többek között a Richter NyRt.-vel, a Meditop Gyógyszeripari Kft.-vel, a Fluart Kft.-vel és a Teva Zrt.-vel.

– Kulcsfontosságú és stratégiai kérdés számunka, hogy a gyógyszerészképzést a lehető legnagyobb mértékben fejleszteni tudjuk, és nem állunk rosszul. Komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a hallgatók a közeljövőben olyan környezetben tanulhassanak, ahol az oktatástól kezdve a kutatáson át a piacra lépésig minden lehetőség adott, még a gyártás is – hangsúlyozta az Indexnek Szilvássy Zoltán, a DE rektora.

Juhász Béla, a DE Általános Orvostudományi Kar tanára arra emlékeztetett, hogy az intézményben eddig nem volt igazi otthona a gyógyszerészképzésnek, a korábbi vezetés a fejlesztést nem tartotta fontosnak, noha a benne rejlő potenciál hatalmas. Hozzátette: ezzel a lépéssel a DE a legjobb egyetemmé válhat a területen.

– A gyártóüzemen két betekintőablakot is elhelyeztek a kivitelezők, így a hallgatók nemcsak megtanulhatják, de a saját szemükkel is megnézhetik, hogyan zajlik az ipari termelés. Az órán hallott elméletet ily módon a gyakorlatba is átültethetik – mutatott rá Bácskay Ildikó, a DE GYTK dékánja.

Szilvássy Zoltán a DE ipari parkjában készülő PILOT Kutatólaboratóriumról elmondta: szinte kész van, és már el is indult ott egy kutatás, amelyet az antibiotikumok hatékonyságának hanyatlása hívott életre. Mint ismert, a kórházi fertőzések egyre nagyobb problémát jelentenek, a kórokozók sok esetben rezisztensek a már ismert készítményekkel szemben.

A PILOT-labor a Nemzeti Oltóanyaggyár kutatási feladatait is támogathatja, az itt folytatott KFI-tevékenységek eredményei alapján fontolható meg, hogy Magyarország a kötelező és ajánlott oltásokon túl még milyen vakcinákat állíthat elő.

– Manapság olyan betegségekkel találkozunk, amelyeket nem is tanultunk. Ezért fontos, hogy amennyiben a Covid-járványhoz hasonló speciális feladatunk támad, gyorsan tudjunk reagálni – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Noha sokan azt hiszik, hogy a Nemzeti Oltóanyaggyár ötlete egy, a koronavírus-járványra adott hirtelen reakció volt, a valóságban ez nem így van. A Debreceni Egyetem közreműködésével már 2017-ben döntés született a hazánkban nagy múltú ágazat revitalizációjáról – derül ki a cikkből.

A teljes írás ide kattintva olvasható.


Sajtóközpont