A robotizált autonóm földművelés eredményeit, az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos legújabb technológiákat, az aktuális kihívásokat és tudományos eredményeket is megismerhették a termelők a Hajdúnánáson megrendezett Öko Expón. A Debreceni Egyetem a gazdák és az ökogazdálkodás támogatása érdekében a tervek szerint különös figyelmet fordít majd a jövőben a kihelyezett képzésekre.

Elsősorban az ökológiai gazdálkodásban érintett termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek, szaktanácsadók számára rendezi meg negyedik alkalommal, szeptember 8-9-én az Öko Expo Kiállítást és Konferenciát a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a pénteki megnyitón tartott beszédében rámutatott arra, hogy olyan ökoszisztémát kell létrehozni, ahol a gazdálkodás, az értékesítés, a tudomány és az innováció egységet alkothat.

- A precíziós gazdálkodást, a hatékony gazdálkodást minden erővel támogatni kell. A modern mezőgazdaság gondolkodásmódja az oktatásban is megjelent, az egyetem kihelyezett képzéssel erősítené a helyi gazdák támogatását Hajdúnánáson és országosan is példaértékűvé tenné az itteni mintát. Az élelmiszer-biztonság megteremtésében mindenkinek hatalmas felelőssége van, a megújuló gazdálkodás hozzájárulhat ahhoz, hogy nemzetközi szinten is értékálló legyen a hazai termény. A kutatásoknak megkerülhetetlen jelentőségük van a magyar agrárium jövőjét illetően, hiszen a képzett szakemberek határozhatják meg a mezőgazdaságot a későbbiekben – mondta a kuratórium elnöke.

Elhangzott az is, hogy az innováció révén új szintre léphet a mezőgazdaság, hiszen a legújabb technológiákkal, kevesebb vegyszer alkalmazásával magas hozzáadott minőségű élelmiszert lehetne előállítani.

- A magyar mezőgazdaságban felértékelődött a tudás, fontos, hogy megtaláljuk a gazdálkodás és a környezeti fenntarthatóság közös metszéspontját, ennek szellemében kell sikeressé tenni a gazdálkodást. Sokszorosára nőttek azok a területek, ahol elterjedt az ökológiai mezőgazdaság. Az új agrárpolitikában olyan lehetőségek vannak, amikkel élniük kell a magyar gazdáknak - fogalmazott Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

A Debreceni Egyetemen kiemelt terület az agrárium, Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy az intézmény olyan tudást ad a hallgatóknak, amellyel a fiatalok megállhatják a helyüket az átalakuló magyar mezőgazdaság minden területén.

- Az egyetem fő feladata a tudás átadása, az intézmény az expón is bemutatja széleskörű kutatásait. Kiemelt stratégiai terület egyetemünkön az agrárium, ennek megfelelően alakítottuk át a képzési struktúrát azért, hogy a legkorszerűbb tudást kaphassák meg a hallgatók. Szeretnénk megfelelő válaszokat kínálni a technológiai modernizációra és a klímaváltozás kihívásaira – tudatta a rektorhelyettes.


A tudás és a korszerű ismeretek fontosságát hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke is, aki úgy látja: ebben meghatározó szerepe van a Debreceni Egyetemnek.

- Az ökológiai gazdálkodásban érintett területek mérete évekkel ezelőtt nyolcezer hektárról indult, négy év múlva pedig már elérheti az ötszázezer hektárt. Ki kell emelni az egyetem szerepét, az egészség megőrzése ugyanis alapvető fontosságú, a tudományos tevékenység révén a DE hozzájárulhat az egészséges élelmiszerek és a kiváló táptalaj megteremtéséhez. A magyar agrárium ebből kiindulva szeretné kiváló termékekkel ellátni az embereket. Olyan tudást kívánunk adni a termelőknek, amely javíthatja a versenyképességüket – jelentette ki Jakab István.

Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-,Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy a kar feladata a kutatásokkal és a képzésfejlesztéssel a mezőgazdaság diverzifikálása, a gazdák ismereteinek bővítése a mezőgazdaság minden területén.

- Olyan szintre fejlődött a technológia, hogy képesek vagyunk megfejteni a különböző molekuláris, biokémiai folyamatokat, ezeknek az ismerete teszi lehetővé azt, hogy sokkal hatékonyabban gazdálkodjunk, a termésbiztonságot segítő pontos előrejelzésekkel tudjuk kiszolgálni a gazdákat. Az ökogazdálkodásban hangsúlyosan van jelen ez a tudás, melynek segítségével a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. Az egyetem feladata, hogy ezeket a tudományos ismereteket átültesse a gyakorlatba, innovációvá fejlessze a gazdák számára – tette hozzá a kari vezető.

Az expón összesen több mint ötven kiállító adja át tudását, ismerteti technológiáját, mutatja be szolgáltatásait és termékeit. A Debreceni Egyetem agrárszakemberei elsőkézből tájékoztatják a szakma képviselőit az ökológiai gazdálkodás tudományos eredményeiről, innovációiról. 

A konferencián a gép- és fajtabemutatók mellett többek között az intenzív ökológiai gazdálkodás lehetőségeiről, a magyarországi ökológiai vetőmagtermesztés kihívásairól, az önállátás aktualitásairól, a magyar biotermékek feldolgozási és kereskedelmi tapasztalatairól, valamint a regeneratív mezőgazdaság ökológiai gazdálkodásban betöltött jelentőségéről tartottak előadásokat.

A rendezvényen elismerésekkel jutalmazták a leginnovatívabb termékeket és termelőket, átadták az Öko Expo vásárdíját, az innovációs díjat, kiállítói termékdíjat , valamint a MAGOSZ különdíját.

Sajtóközpont -BZ