Élő „bábuk” az egyetemi társasjátékon

A júliusi Campus Fesztiválon is ott lesz a Debreceni Egyetem óriás társasjátéka, amelynek bábui maguk a résztvevők. A társas a legutóbbi DEXPO-n debütált, ahol több százan játszottak vele. Aki türelmetlen, legközelebb a júniusi Dolgozói DErbin próbálhatja ki.

Színes pólóba öltözött vidám fiatalok, akik tarka mezőkön lépkednek, közben pedig egy hatalmas dobókockával dobnak, majd továbblépnek, vagy a helyükön maradnak – ilyen látványt nyújt a külső szemlélődő számára a Debreceni Egyetem óriás társasjátéka.

A szabályok szerint a játékban 1-3 személy vehet részt, akik először az óriás dobókockával dobnak. Aki hatost dob, az léphet az első mezőre. Minden játékos kap egy színes pólót, melyet felvéve ő maga lesz a bábu. Mindenki annyit léphet előre, amennyit a dobása után a kocka mutat. A pálya összesen 33 mezőt tartalmaz, amelyek között vannak információs, kvíz, büntető és jutalmazó négyzetek is. A játékosok a mezőre lépve maguk olvassák fel a hozzá tartozó információkat. Az óriás társasjáték pályája az egyetem főépületének alaprajzát követi, így egyfajta virtuális bejárásnak is felfogható.

- A játék célja, hogy a résztvevők minél többet megtudjanak a Debreceni Egyetemről, a tanulmányi, szabadidős, kulturális és sportlehetőségekről – mondta Rőfi Mónika, az egyetem Rendezvénykoordinációs és Alumni Központjának vezetője.

Az óriás társasjáték a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ, valamint a Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszékének együttműködésében készült. A játékosok a parti végén „diplomát” kapnak, illetve talárba és sapkába öltözve készíthetnek közös fotót.

- A társasjátékot az andragógia alapszak másod- és harmadéves hallgatói készítették „A felnőttképzés módszertana” tantárgyuk keretében a projektmódszer gyakorlására. Az ötletet a manapság divatos gemifikáció, tehát a játékos formában történő ismeretterjesztés és tanulás adta. Ennek megfelelően nagy volt az érdeklődés, első alkalommal már több száz fiatal próbálta ki az óriás társasjátékot – tette hozzá Márkus Edina, a Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék oktatója.

A tervek szerint az óriás társasjátékot a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ más eseményein is ki lehet majd próbálni. Így a júniusi Dolgozói DErbin, illetve a júliusi Campus Fesztivál keretében, az Egyetem Téren is játszhatnak majd vele az érdeklődők.

Kenyeres Attila