Az egyetemi sportstratégiával ismerkedett a FIBA elnöke

A Debreceni Egyetemre látogatott csütörtökön a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség elnöke, Hamane Niang. A sportdiplomata elismerően nyilatkozott az egyetem sportéletéről, valamint az orvostudomány, a sport és a kutatások összehangolt rendszeréről.

Hamane Niang FIBA-elnök a szövetség gazdasági vezetője, Ingo Weiss, valamint a napokban Debrecenben zajló U17-es női kosárlabda-világbajnokság versenyigazgatója, Gilles Tonoli kíséretében érkezett a Debreceni Egyetemre július 14-én. A delegációt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fogadta, az egyetemi vezetők az intézmény történetéről, majd sportstratégiájáról adtak áttekintést.



- Egyetemünk egyik stratégiai területe a sport. Számos sportképzésünk mellett nagy hangsúlyt kapnak az egészségtudományban fontos szerepet betöltő sporttudományi kutatások, valamint az intézmény életében kiemelt fontosságú a szabadidő- és a versenysport – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor.

Magyarország egyik legnagyobb sportklubja is a Debreceni Egyetemen működik, a DEAC 32 szakosztályában háromezren sportolnak.

- Az egyik legjelentősebb szakosztályunk a kosárlabda. Az utánpótlással együtt Magyarország legnagyobb kosaras rendszere működik a DEAC-nál, játékosaink száma meghaladja a 900-at. Felnőtt férfi csapatunk évek óta a legfelső osztályban játszik, és egyre közelebb kerülünk a nemzetközi szintre lépéshez – ismertette Bács Zoltán kancellár a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség képviselőivel.


Hamane Niang elnök elismerően nyilatkozott az egyetemi sportéletről, valamint az intézmény sportstratégiájáról.

- Példaértékű minőségi munkát végeznek az egyetemi sport területén. Kifejezetten örülök annak, hogy Debrecenben az orvostudomány mellett a sporttudományi kutatás is kiemelt szerepet élvez. Meggyőződésem, hogy ezek a területek karöltve nagyon fontos szerepet játszanak. Ezt az utóbbi két évben megtapasztalhattuk, a covid miatt át kellett értékelnünk mindent, a vírushelyzet az egész életünket, a sport világát is megváltoztatta. Megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk Debrecenben, ahol a sport- és egészségtudományra ekkora hangsúlyt fektetnek. Ezt a fajta motivációt kell erősítenünk – fogalmazott a FIBA-elnök.



Hamane Niang és az egyetemi vezetők további találkozókat terveznek a debreceni sporteseményekhez kapcsolódóan. A most zajló U17-es női kosárlabda-világbajnokságot követően jövőre az U19-es férfi világbajnokságot is itt rendezik.



Sajtóközpont - TH