Színes kutatási tevékenység, innovatív oktatási módszerek – dinamikusan fejlődik az egyetem Orvosi Vegytani Intézete, mely idén 95 éves. A keddi jubileumi tudományos ülésen a 70 éves Gergely Pált is köszöntötték.

Az innováció jegyében, a megváltozott hallgatói igényekhez igazodva már új oktatási formákkal és módszerekkel találkozhatnak a Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetben (OVI) tanuló hallgatók.

- Az új évezred egyetemistái a szerves kémiát már e-könyvből tanulhatják, a kémia gyakorlatokról pedig sajátos hallgatói videók készülnek. A legkiválóbb diákok problémaalapú gyakorlati kurzuson vehetnek részt, ahol demonstratív laborkísérletekkel vezetjük be őket a kutatás világába – számolt be az újdonságokról Virág László, az Orvosi Vegytani Intézet igazgatója.

Az idén 95 éves fennállást ünneplő intézet DAB Székházban tartott keddi tudományos ülésén a professzor az elmúlt öt év infrastrukturális fejlesztései közül az új laboratóriumok létrejöttét és a legmodernebb műszerek beszerzését emelte ki.

Virág László kitért az Orvosi Vegytani Intézet gazdag kutatási és oktatási tevékenységére is: a központ részt vesz az orvostanhallgatók orvosi kémia, valamint molekuláris biológia oktatásában, illetve a molekuláris biológia szakos hallgatók képzésében. Az intézetben folyó kutatói munka eredményességét jelzi az elmúlt 5 évben, főleg nemzetközi szakmai újságokban megjelent 133 tudományos cikk.

A kutatások fókuszában azoknak a molekuláris mechanizmusoknak a feltárása szerepel, melyek különböző szervek élettani vagy kóros működésében játszanak szerepet. A kutatócsoportokban folyó kísérletes munkáról az intézet fiatal munkatársai számoltak be a rendezvényen: sok más téma mellett bemutatták például a terhességgel kapcsolatos átalakulásokkal, valamint a daganatok anyagcseréjének jellegzetességeivel foglalkozó vizsgálatok eredményei. A kutatók kifejtették az érfal áteresztőképességének szabályozásával és a bélelzáródás kezelésére kínálkozó újszerű terápiás célpontokkal kapcsolatban elért új megfigyeléseiket is.


A jubileumi tudományos ülésen kollégái, tanítványai és barátai köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Gergely Pál professzort, aki 25 évek át irányított az Orvosi Vegytani Intézetet.
Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja az ünnepségen felidézte az elismert szaktekintély életútját, munkásságát, és méltatta az egyetemen sok évtizeden keresztül kifejtett kimagasló oktató, kutató és nevelő tevékenységét.

- Szórakoztató előadásinak, kiváló humorának is köszönhető, hogy Gergely Pál tíz alkalommal volt „Az év oktatója” az orvostudományi karon, 2009-ben pedig „Kiváló oktató” címmel tüntette ki a kar – emlékezett vissza Mátyus László, aki beszédében kiemelte az ünnepelt tudományos munkásságát is, mely elsősorban a fehérjéknek a sejtfolyamatok szabályozásában játszott szerepének vizsgálatához kötődik.

- Olyan jó ügyekért harcoltunk együtt, melyek fontosak a tudományos világban: a szakmai teljesítményért, a nemzetközi tudományos értékrend tartós megőrzéséért, a fair és objektív bírálati rendszerekért – fogalmazott köszöntőjében Fésűs László, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi tanára.

Gergely Pál akadémikus, a Debreceni Akadémia Bizottság elnöke, a magyar biokémia meghatározó személyisége. Számos rangos kitüntetése közül kiemelkedő a Szent-Györgyi Albert-díj, a Széchenyi-díj és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntették.

Sajtóiroda-MM