Innováció és aktualitások az informatikában

A számítógép-hálózatok és alkalmazásaik, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia területén elért fejlesztésekről és a magyarországi IT-ipar legújabb eredményeiről adtak átfogó képet a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi közösségek, valamint az informatikai szektor szereplői a Debreceni Egyetem Informatikai Karán (IK) tartott Networkshop országos informatikai konferencián.

A rendezvény szekcióinak középpontjában ismét a digitális transzformáció és az úgynevezett e-infrastruktúrák legfontosabb kérdései állnak. Három nap alatt összesen 140 előadáson vehetnek részt az érdeklődők hat tematikus szekcióban. 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az esemény megnyitóján tartott köszöntőjében kiemelte: a Debreceni Egyetem az informatikában is megkerülhetetlen tényező.

- Debrecen és az informatika kapcsolata szorosan összefonódik, hiszen már lassan húszéves az IK. A 2500 hallgató és a karon elérhető nyolc szak jelentős utánpótlásbázist jelent a régióban és az országban is. Számos együttműködésben vehetett már részt a kar az informatikai fejlesztések terén, az egyetem büszke lehet arra, hogy saját SAP Kompetencia Központtal is rendelkezik, amely a intézményi működésben és a DE gazdaságinformatikai hátterében is hatalmas segítséget és lehetőséget jelent. Az egyetemnek különösen nagy szerepe van a hazai szuperszámítógép-rendszer fejlődésében, az Informatikai Karon elhelyezett eszközök a legkorszerűbb számításokat teszik lehetővé a kutatók és az oktatók számára. Az adattudomány, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia terén nagy hangsúlyt fektet a kar az oktatás fejlesztésére, hiszen az adatállományok folyamatos bővülése új kihívások elé állítják a tudományos világot is – fogalmazott a kancellár.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatika Karának dékánja előadásában ismertette a kar fókuszterületeit és stratégiai jelentőségét.

- A Debreceni Egyetem erősen multidiszciplináris intézmény, ahol mindenféle adattal találkozhatunk. A jövőben erőteljes adatalapú átállás fog bekövetkezni minden szektorban, ebben az esetben ezeket össze is kell majd kapcsolni. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi ezt a számunkra, így azonos sémák mentén lehet majd elemezni és feldolgozni a nagy mennyiségű adatokat. Az Informatikai Kar célja, hogy mind a kutatásban, mind az oktatásban erőteljes kiszolgálást tudjon biztosítani az intézmény számára – tette hozza a dékán.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője szerint a változó világban minden eddiginél nagyobb szerep jut az IT-vállalkozásoknak, melyek ezáltal új fejlesztési irányokat mutathatnak.

- A DJP a közösségi alkotás elérésére törekszik, ugyanis szerintünk csak összefogva lehet előre jutni. A legnagyobb sikerünk, hogy már az 5G, a mesterséges intelligencia kérdésére is együtt próbálunk adekvát válaszokat adni. A digitalizáció nyitott kormányzást feltételez, tudományos igényességgel kell megközelíteni a témát. A mai világ elvárásainak megfelelően az IT-intézményeknek a fejlesztések élére kell állniuk, mindezt a kutatásfejlesztéssel kapcsolatos uniós források is lehetővé teszik – emelte ki a DJP szakmai vezetője.

Tick József, a Hungarnet Egyesület elnöke köszöntjében kiemelte, a konferencia az aktuális kérdésekre és kihívásokra igyekszik naprakész, előremutató válaszokat adni. 

- Két év után tudjuk személyes jelenlét mellett megrendezni a konferenciát, melynek mottója, miszerint Valós térben az online térért is azt feltételezi, hogy szükség van a folyamatos megújulásra. A modern megoldásokkal is foglalkoznia kell a szakmának, így a hardveres és szoftveres lehetőségek mellett az oktatási intézményekben megjelenő digitális transzformáció, annak jogi szabályozási környezete, valamint többek között a hibrid oktatási forma módszertana is bekerült a témáink közé – emelte ki a Hungarnet elnöke.

A 31. Networkshop konferencián április 20 és 22. között a szakemberek többek között a felsőoktatás és kutatás e-infrastruktúrájának kérdéseivel, a felhő-technológiákkal, a szuperszámítógépek világával, a tárolási infrastruktúrával, az 5G technikával, a mesterséges intelligencia legújabb alkalmazásaival, valamint a kollaborációs és adatinfrastruktúrák, a tárgyak internete témakörökkel foglalkoznak.

Az eseményen a Hungarnet Egyesület menedzsment díjjal ismerte el Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem docensének, a Networkshop programbizottsági tagjának kiemelkedő szakmai tevékenységét. 


Az országos informatikai konferenciát a Debreceni Egyetem mellett a Digitális Jólét Program, valamint a Magyar Felsőoktatási és Köznevelési, Kutatási és Közgyűjteményi Számítógép-hálózat Egyesület támogatja.
Sajtóiroda - BZ