A jövő kémikusai versenyeztek

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézet és a Magyar Kémikusok Egyesülete szervezésében a Debreceni Egyetem adott otthont az 54. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének április 1. és 3. között.

Az országos szinten meghatározó kémiai megmérettetésre 215 középiskolás diák (121 9. és 94 10. osztályos), valamint közel 50 kísérő tanár érkezett Debrecenbe. A helyi szervezőbizottság nevében Várnagy Katalin, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémia Intézetének igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

- Nagy öröm újra ennyi lelkes, fiatal arcot látni, hiszen a járványhelyzet miatt 2019 óta csak online rendeztük meg a versenyt, ezúttal pedig újra élvezhetik a laboratóriumi munka szépségeit is. Nagyon sok tanulás és munka kell hozzá, hogy a megyei versenyekről az országos döntőbe jusson valaki. Ennek eredményeként több mint kétszáz diák jutott a debreceni döntőbe, ezzel is cáfolva azt a közhiedelmet, miszerint a kémia nincs a kedvenc tantárgyak között. Remélem, hogy jó tapasztalatokat szereznek, s továbbra is megőrzik a lelkesedésüket és az elhivatottságukat a kémia iránt – fogalmazott köszöntőjében Várnagy Katalin professzor.

A Kémiai Intézet igazgatója köszönetet mondott a diákok felkészítő tanárainak, illetve a Magyar Kémiai Egyesület munkatársainak a szervezésben nyújtott segítségért.

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja elmondta, hogy a TTK kiemelt figyelmet szentel a minőségi természettudományi képzésre, ezért nagyon fontos, hogy a kar ad otthont a rangos középiskolai versenynek.

- A Természettudományi és Technológiai Kar a korábbi tanárképző intézményből már a térség meghatározó technológiai tudásbázisa lett, ahol 2007 óta többféle mérnökszakból is válaszhatnak a felvételizők a hagyományos természettudományos és tanárképzés mellett. A TTK kutatás-fejlesztési és innovációs potenciálja túlmutat a régió határain – jelentette ki a kari vezető.

Kun Ferenc hozzátette, hogy a kari tehetséggondozás fontos színterei ezek a megmérettetések, és bizalmát fejezte ki, hogy a most még itt versenyző diákok közül sokan választják majd felsőoktatási tanulmányaik helyszínéül a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karát.

A versenybizottság nevében Ősz Katalin elnök köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy a rendezvény legfontosabb szereplői azok a diákok, akik annyira szeretik a kémiát, hogy a szabadidejük jelentős részét is rááldozzák, és azok a tanárok, akik megtalálják, segítik az érdeklődő diákokat. Külön köszönetet mondott a szervező Debreceni Egyetemnek, amely a járványhelyzet alatt is mindent megtett, hogy ne maradjanak verseny nélkül a diákok.

A három nap során a 9. osztályosok az I. kategóriában, a 10. osztályosok a II. kategóriában versenyeztek. A versenyzőket a két kategórián belül 4-4 alkategóriába sorolták az alapján, hogy hetente hány órában tanulják a kémiát. Szombaton elméleti és gyakorlati (laboratóriumi) feladatok megoldásában mérték össze a tudásukat a diákok, akik közül kategóriánként a legjobbaknak lehetőségük volt arra, hogy vasárnap délelőtt szóban is bemutatkozhassanak.


Ezek alapján alakultak ki a kategóriák végeredményei. Az 1-3 helyezésért minden kategóriában jutalmazták a diákokat.

Az Irinyi kupát vehette át az I. és a II. kategóriában az a diák, aki a három fordulóból (írásbeli, labor, szóbeli) összesítve a legtöbb pontot érte el. Emellett két középiskolai tanár a kiemelkedő tehetséggondozásáért kapott oklevelet és díjat, míg két iskolát hasonlóan a tehetséggondozásért vegyszercsomaggal díjaztak.

A megmérettetésen debreceni diákok is eredményesen szerepeltek:
1. helyezést ért el a II C kategóriában Nemes Tímea, Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Technikum.
5. helyezést ért el az I B/2 kategóriában Barta Péter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium.
5. helyezést ért el a II B/1 kategóriában Jádi Péter, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája.

Sajtóiroda - TPL