Kitüntetések a nemzeti ünnepen

A Debreceni Egyetem több, kiemelkedő tudományos, szakmai munkát végző oktatója, kutatója és egy hallgatója is állami elismerésben részesült a nemzeti ünnepen. Széchenyi-díjat vehetett át S. Varga Pál irodalomtörténész, akadémikus, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzor emeritusa.

S. Varga Pál a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Bölcsészettudományi Karának magyar-orosz-finnugor szakán diplomázott 1979-ben. 1986-ban egyetemi doktor, 1992-ben az irodalomtudományok kandidátusa lett, 1999-ben habilitált. 2005-től az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, 2010-től az MTA levelező tagja, 2016-tól rendes tagja. 1979-től tanított a KLTE Gyakorló Gimnáziumában. 1986-tól a KLTE Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézetében tanársegéd, 1987-től adjunktus, 1994-től docens volt, 2005-től egyetemi tanár. 2003 és 2008 között a Debreceni Egyetem Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézetének, 2010-től a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatóhelyettese, 2016-tól igazgatója.

Főbb kutatási területe a klasszikus magyar irodalom, a 19. századi magyar líratörténet, eszmetörténet, kritikatörténet, a nemzeti irodalom fogalmi rendszerei a 19. században. Több mint száznegyven tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője, 1998 és 2003 között az Irodalomtörténet című folyóirat kritikai rovatának szerkesztője volt, a Debreceni Disputa főszerkesztője.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Parlament kupolacsarnokában a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának sportszervező szakos hallgatója a pekingi XXIV. Téli Olimpiai Játékokon elért kimagasló, sporttörténelmi jelentőségű eredményei, az újabb olimpiai bajnoki címe és harmadik helyezései elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott Tarcali Gábor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kara Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnöke, a növényvédelem és növényorvoslás területén végzett kiemelkedő tudományos munkája, valamint a szakterület vezető testületében végzett magas szintű irányító tevékenysége elismeréseként.

A nemzeti ünnep alkalmából az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozta Nagy István agrárminiszter Loch Jakab, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának professor emeritusa részére, az egyetem oktatási, kutatási és szaktanácsadási tevékenységének fejlesztésében végzett munkájáért, az agrokémia, a talajerőgazdálkodás kémiája tárgyak kidolgozásáért.

MTI/Sajtóiroda